Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In Franţa la fiecare 40 de minute este declarat un viol

viol.jpg

Sursa imaginii: 
L'Obs/Rue89

33 de violuri sunt declarate zilnic în Franţa, cu alte cuvinte unul la fiecare circa 40 de minute. Iată ce reiese dintr-un studiu făcut public de ziarul Le Figaro. Publicaţia conservatoare notează că « evoluţia delincvenţei sexuale interpelează ministerele de Interne şi de Justiţie ».

In ultimii 5 ani violurile denunţate la autorităţi, plângerile depuse deci la poliţie, au crescut cu 18 la sută. De la circa 10.800 de fapte comise în 2010 s-a ajuns la circa 12.800 în 2014. Si mai îngrijorător, violurile asupra minorilor au crescut în aceaşi perioadă cu 20 de procente.

Nu e vorba aici decât de afacerile semnalate autorităţilor şi transmise parchetului, cu alte cuvinte nu vorbim decât despre « partea vizibilă a icebergului » cum scrie Le Figaro. Zona gris rămâne importantă, cei care efectuează anchetele de mare amploare în Franţa în rândul victimelor afirmă că rata plângerilor depuse pentru viol este sub 10 la sutà din realitate.

Un specialist în afaceri criminale citat de ziarul conservator recunoaşte că « e greu de spus astăzi dacă actele în sine sau recunoaşterea existenţei lor face ca statisticile să explodeze în ultimii ani ». In urmà cu un deceniu, fenomenul violurilor începue să diminueze statistic. Experţii ajunseseră astfel la concluzia că după o fază în care victimele, încurajate de stat, erau incitate să depună plangere, « stocul » de afaceri neelucidate începuse să diminueze. De 5 ani însă, cifrele urcă din nou. Cum se explică acest lucru ? « Poate pentru că prezenţa unui personal feminin tot mai numeros în unităţile de poliţie ajută victimele să vorbească mai uşor » spune acelaşi analist interogat de Figaro.

Din punct de vedere geografic, se remarcă faptul că Guyana franceză şi în general teritoriile franceze de peste mări înregistrează cel mai mare număr de plângeri pentru viol raportat la populaţie. Imediat în spatele acestor teritorii extramarine ajunge Parisul. Cu peste 600 de violuri declarate anul trecut, capitala Franţei rămâne totuşi un caz aparte din cauza fluxului mare de populaţii şi de turişti care străbat oraşul. In acest trist clasament, Corsica ajunge pe ultimele locuri. Nordul insulei franceze din Mediterană nu a înregistrat în 2014 « decât » 11 plângeri pentru viol.

Un procuror interogat de Le Figaro spune că « în majoritatea cazurilor de viol, actul criminal este comis de cineva din cadrul familial ». Printre cauzele care pot explica fenomenul violurilor comise de tineri, acelaşi procuror arată cu degetul « alcoolizarea masivă a tinerilor şi consumul de droguri la petreceri dar şi influenţa pornografiei în liber acces pe internet ». In opinia sa, « nu e vorba să facem morală ci să înţelegem ce a facilitat trecerea la act ». Un alt magistrat explică multiplicarea violurilor comise de minori asupra minorelor prin « lipsa de respect tot mai mare a băieţilor faţă de fete în mediul scolar ». Din păcate, omerta, legea tăcerii, e mai departe atotputernică în aceste cazuri, lucru care explică şi de ce multe afaceri sunt abandonate de justiţie.

 
In Franţa la fiecare 40 de minute este declarat un viol