Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa estivalǎ şi caritativǎ

24_compagnie_n_8_fes_1b2047_0.jpg

Spectacol de strada la Aurillac
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Sezonul estival în Franţa este sinonim cu derularea multor festivaluri precum şi cu iniţiative din domeniul social şi caritabil. La Aurillac a ajuns la a 30-a ediţie un mare festival al teatrului de stradǎ. La Roque d’Anthéron a ajuns la a 35-a ediţie un festival muzical în cadrul cǎruia se produc cei mai mari pianişti din lume. Iar la Paris este organizatǎ miercuri 19 august o "Zi a celor pe care vacanţele i-au uitat".

Cei iniţiaţi în artele strǎzii, ştiu cǎ existǎ douǎ localitǎţi în Franţa care au dobîndit o reputaţie internaţionalǎ prin festivalurilor lor: oraşele Chalon-sur-Saône şi Aurillac. Acest ultim burg din departamentul Cantal, regiune Auvergne, altfel spus în centrul Franţei dar mai spre sud, acest burg deci pe nume Aurillac este un fel de Mecca a teatrului de stradǎ. Intre 19 şi 22 august sunt programate sǎ joace în jur de 600 de companii pe strǎzile, în pieţele şi în parcurile oraşului. Un maraton care atrage în jur de o sutǎ de mii de spectatori. Aceasta este partea popularǎ, zona OFF, neoficialǎ, a festivalului, care are şi o secţiune oficialǎ cu mari spectacole de stradǎ prezentate de 20 de companii franceze şi strǎine.

Directorul festivalului de la Aurillac, Jean-Marc Songy pune actuala ediţia sub semnul "armistiţiului". Pe afişul oficial al festivalului apare un personaj cu un drapel alb în mînǎ, mesajul sǎu fiind cam acesta: "Stop! Ce-ar fi sǎ facem o pauzǎ, sǎ ne oprim din delir, sǎ respirǎm puţin, sǎ stǎm de vorbǎ, sǎ gîndim, sǎ ne acceptǎm diferenţele?" Un întreg manifest cu idei generoase pe care ar urma sǎ-l ilustreze sau sǎ-l hrǎneascǎ spectacolele de teatru de stradǎ invitate la Aurillac.

Roque d’Anthéron este un al burg plin de şarm din regiunea în care Provenţa se întîlneşte cu Coasta de Azur şi cu masivul Alpilor. Festivalul de pian gǎzduit de acest oraş a devenit celebru, şi pe bunǎ dreptate dacǎ ne gîndim cǎ este creat de René Martin, omul care a avut ideea de a lansa în oraşul Nantes maratonul muzical intitulat "Les Folles journées" (zilele nebune). Recitalurile au loc în aer liber, sub cupola unor arbori centenari, şi reunesc atît tinere talente cît şi mari vedete. Tinerii artişti sunt programaţi începînd de la ora 18, urmînd ca apoi, la cǎderea serii, sǎ aibǎ loc concerte de o orǎ oferite de mari nume. Una din vedetele acestui an este prodigiosul Alexander Malofeyev, care are doar 13 ani şi vine din Rusia. René Martin spune cǎ burgul La Roque d’Anthéron este singurul loc din lume unde 900 de persoane se pot aduna sǎ asculte un pianist necunoscut…

Parisul, va gǎzdui miercuri 19 august o manifestare specialǎ rezervatǎ celor pe care Majestatea sa Vacanţa i-a uitat şi nu le-a oferit nimic anul acesta. Mai precis, 70 000 de copii din toatǎ Franţa, cu familiile lor, sunt invitaţi pentru o zi de vacanţǎ la Paris, pe esplanada de la Turnul Eiffel. In jur de 10 000 de benevoli participǎ la aceastǎ operaţiune sub auspiciile asociaţiei caritative "Secours Populaires" (Ajutoarele populare) care împlineşte 70 de ani de existenţǎ.

Organizatorii considerǎ cǎ vacanţa este "un drept", şi cǎ un copil care nu a plecat în vacanţǎ pînǎ pe data de 15 august nici nu va mai pleca. Ori, pentru aceşti copii "uitaţi" de Majestatea sa Vacanţa chiar şi o zi este importantǎ şi devine un eveniment, dacǎ este bine organizatǎ. Ceea ce se anunţǎ deja la Paris, cu jocuri, momente sportive,  descoperirea capitalei franceze şi un mare concert final. Invitaţii vor veni cu şase sute de autobuze şi zeci de trenuri speciale, iar printre ei se numǎrǎ şi o mie de orfani din 70 de ţǎri.