Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brazilia – nemulţumirile focalizate asupra preşedintelui, doamna Dilma Rousseff

bresil_manifestation_sao_paulo_plan_large_0.jpg

Manifestatie anti-Dilma la Sao Paolo pe Bulevardul Paulista
Sursa imaginii: 
Credit rfi.fr

Brazilia, o ţarǎ-subcontinent, traverseazǎ o gravǎ crizǎ economicǎ, politicǎ şi moralǎ dupǎ ce timp de aproape zece ani a fost un model de dezvoltare şi de reuşitǎ, precum şi un simbol al progresului economic şi social în America de Sud. Nemulţumirile sunt focalizate în prezent asupra unei persoane: preşedinta Dilma Rousseff.

Cu zece ani în urmǎ Brazilia a fost un fel de gigant trezit din somn care a început sǎ-şi revendice, oarecum dupǎ model chinez, rolul care i se cuvenea pe planetǎ dar şi la nivel regional. Prin suprafaţa sa, prin resursele sale, prin numǎrul de locuitori, prin diversitatea sa culturalǎ, prin poziţia sa geograficǎ, prin apetitul ei pentru democraţie şi progres, Brazilia s-a impus pe firmamentul naţiunilor şi a devenit una din marile puteri emergente.

Acum, însǎ, aceastǎ fascinantǎ ţarǎ cu atuuri imense pare împotmolitǎ în afaceri de corupţie şi într-un fel de conflict larvar cu preşedintele ei, doamna Dilma Rousseff. Din 1985 încoace, cînd Brazilia a pus capǎt dictaturii militare şi a adoptat democraţia, nici un alt preşedinte nu a coborît atît de mult în sondajele de popularitate ca doamna Rousseff. In 1992 a existat un precedent, preşedintele de atunci Fernando Collor de Mello, obligat sǎ demisioneze, totaliza doar 9 la sutǎ de opinii favorabile. Doamna Rousseff totalizeazǎ astǎzi 8 la sutǎ de opinii favorabile, dovadǎ cǎ se poate coborî mai jos.

Duminicǎ 16 august, în toatǎ Brazilia, sute de mii de brazilieni, cam 900 000 la numǎr, au manifestat cerînd plecarea de la putere a acestei femei de stînga, în vîrstǎ de 67 de ani, al cǎrei mentor a fost popularul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva.

Greu de spus dacǎ tot ce se întîmplǎ astǎzi în Brazilia îi poate fi imputat doamenei Dilma Rousseff. Criza economicǎ izbucnitǎ acum patru ani nu este una care sǎ afecteze doar Brazilia, ea este generalǎ. Brazilienii constatǎ însǎ cǎ orizontul economic rǎmîne închis, anul 2016 va fi tot unul a recesiunii, dupǎ cum aratǎ previziunile. Iar faptul cǎ executivul trebuie sǎ opereze reduceri bugetare nu este o excepţie în ziua de azi. In Brazilia, însǎ, aceste mǎsuri sunt resimţite ca o încǎlcare a unor promisiuni fǎcute de preşedintǎ în cursul campaniei electorale. Mai mult decît atît, austeritatea provoacǎ un contrast flagrant cu epoca preşedintelui Lulla cînd 20 de milioane de brazilieni au trecut practic de la un stadiu de sǎrǎcie în categoria clasei de mijloc. Nici scandalurile de corupţie care sunt rǎsunǎtoare în Brazilia nu pot fi considerate ca o specialitate localǎ. Deşi atunci cînd stai de vorbǎ cu brazilienii ei jurǎ cǎ în nici o altǎ ţarǎ din lume corupţia nu este atît de violentǎ şi de arogantǎ ca în Brazilia (dovadǎ cǎ ei nu cǎlǎtoresc mult în unele ţǎri din Europa de rǎsǎrit).

Existǎ însǎ unele similitudini între România şi Brazilia în acest moment la capitolul luptei împotriva corupţiei. Cîteva mari personalitǎţi politice braziliene, printre care fostul braţ drept al fostului preşedinte Lulla da Silva, se aflǎ în prezent dupǎ gratii. O notǎ bunǎ deci pentru doamna Rousseff care a permis justiţiei sǎ-şi facǎ treaba. Comentatorii care cunosc bine realitatea brazilianǎ spun cǎ o eventualǎ demitere a doamnei Rousseff far fi o soluţie "amarǎ" pentru aceastǎ ţarǎ (mare exportatoare de cafea, în parantezǎ fie spus). Pentru cǎ de fapt nici un alt om politic nu apare la orizont ca fiind persoana providenţialǎ, din punct de vedere moral, pentru a ocupa postul suprem în stat. In orice caz, destinul doamnei Rousseff este, pe cît de spectaculos, pe atît de trist în acest final de carierǎ politicǎ. Intre 1964 şi 1985 tînǎra (pe atunci) Dilma s-a luptat cu arma în mînǎ împotriva dictaturii, adoptînd metodele guerillei revoluţionare. In acei ani ea a fost închisǎ şi torturatǎ. Dar probabil cǎ şi mai teribil rǎsunǎ acum pentru ea, tot ca o torturǎ, strigǎtele clasei mijlocii care îi spun "Fora Dilma!", adicǎ "Dilma, carǎ-te!"