Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa dupǎ vacanţe: perioadǎ agitatǎ la orizont pentru preşedintele Hollande

nucleaire-france.jpeg.jpg

Manifestatie împotriva energiei nucleare în Franta
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa a fost promulgatǎ legea privind "tranziţia energeticǎ şi creşterea economicǎ verde", una dintre cele mai importante reforme iniţiate de preşedintele François Hollande. In paralel şeful statului francez şi-a încheiat vacanţa şi se pregǎteşte sǎ facǎ faţǎ unei "perioade agitate" dupǎ cum aratǎ cotidianul Le Monde.

Legea privind tranziţia energeticǎ în Franţa a fost un proiect ambiţios anunţat de François Hollande încǎ de pe cînd era candidat la prezidenţiale. El considerǎ de fapt cǎ Franţa trebuie sǎ reducǎ producţia de energie pe bazǎ de tehnologie nuclearǎ şi sǎ favorizeze pe cît se poate energiile reciclabile şi un nou tip de producţie de naturǎ sǎ respecte mediul înconjurǎtor. Aceastǎ viziune a lui François Hollande a luat o formǎ legislativǎ concretǎ dupǎ o vastǎ dezbatere naţionalǎ. Drapta francezǎ s-a opus sistematic proiectului considerînd cǎ Franţa este un campion al energiei nuclarea şi cǎ ar fi o imensǎ pierdere dacǎ ar renunţa la poziţia sa dominantǎ în acest sector.

Noua lege mai este de naturǎ sǎ poziţioneze Franţa ca un promotor internaţional al energiei şi al industriei "verzi", într-un moment cînd se pregǎteşte conferinţa mondialǎ pe tema schimbǎrilor climaterice din decembrie de la Paris. Cu cîteva luni înainte de acest eveniment crucial pentru viitorul planetei, Franţa îşi ia angajamente concrete în vederea reducerii emisiei de gaze cu efect de serǎ, un bun exemplu deci care ar trebui urmat şi de alte naţiuni puternic industrializate sau în curs de intensǎ dezvoltare.

Dacǎ promulgarea acestei legi reprezintǎ un succes pentru François Hollande, perioada imediat urmǎtoare se anunţǎ plinǎ de griji. Creşterea economicǎ în Franţa este în panǎ, aratǎ specialiştii, iar executivul se vede confruntat cu o gravǎ crizǎ agricolǎ în timp ce şomajul rǎmîne un veritabil coşmar pentru socialişti.

La orizont se anunţǎ şi alegerile prezidenţiale din 2017, în contextul cǎrora fostul preşedinte Nicolas Sarkozy se poziţioneazǎ cu tot mai multǎ virulenţǎ. Intr-un interviu acordat în Corsica, unde se aflǎ încǎ în vacanţǎ, Nicoals Sarkozy îi acuzǎ pe preşedintele François Hollande şi pe premierul Manuel Valls cǎ în ultimii trei ani nu au fost capabili sǎ-şi respecte nici o promisiune. De notat şi strategia lui Nicolas Sarkozy de a recîştiga simpatia opiniei publice, dovadǎ succesul pe care l-a avut în vara aceasta un numǎr din revista Paris Match pe coperta cǎruia apar în costum de baie Nicolas Sarkozy şi soţia sa Carla Bruni.