
Special Paris
Acord franco-britanic în privinţa crizei imigraţiei de la Calais
default.png

Acordul franco-britanic este parafat la Calais de cǎtre ministrul de interne franceze Bernard Cazeneve şi de omologul sǎu britanic Theresa May. Cele douǎ pǎrţi se angajeazǎ sǎ colaboreze mai strîns în primul rînd în lupta împotriva filierelor clandestine care le propun imigranţilor, pentru sume oneroase, sǎ-i ajute sǎ ajungǎ în Marea Britanie. Alte mǎsuri sunt anunţate în vederea asigurǎrii securitǎţii în zona Calais, devenitǎ, dupǎ cum spun unii reportezi, o veritabilǎ "junglǎ umanǎ" în care traficanţii de persoane îşi impun de fapt legea, un focar de infecţie sanitarǎ şi o zonǎ ieşitǎ de sub controlul autoritǎţilor. Primarul oraşului Calais cere atît Londrei cît şi Parisului sǎ verse municipalitǎţii compensaţii financiare în valoare de 50 de milioane de euro pentru daunele provocate de fluxul de imigranţi.
Securizarea portului Calais, a traficului feroviar şi rutier în respectiva zonǎ unde s-au adunat în jur de 3000 de imigranţi clandestini presupune însǎ şi o nouǎ politicǎ europeanǎ în materie de primire a strǎinilor şi de drept de azil. Ministrul francez de interne urma sǎ participe astǎzi, împreunǎ cu omologul sǎu britanic, şi la o masǎ rotundǎ privind lupta împotriva imigraţiei ilegale. Bernard Cazeneuve este aşteptat apoi la Berlin pentru convorbiri, pe aceleaşi teme, cu omologul sǎu german Thomas de Maizière. Miercuri 19 august (ieri) autoritǎţile de la Berlin au anunţat cǎ se aşteaptǎ sǎ totalizeze anul acesta în jur de 800 000 de cereri de azil. Un record absolut pentru Germania, ţarǎ numǎrînd 81 de milioane de locuitori.
Europa nu reuşeşte de fapt sǎ gǎseascǎ rǎspunsuri adecvate la fluxul migrator care contiunǎ sǎ se amplifice. Peste 107 000 de imigranţi clandestini şi candidaţi la azil au sosit în spaţiul Uniunii Europene doar în luna iulie, de trei ori mai mult decît în aceeaşi perioadǎ a anului trecut.
In privinţa situaţiei imigranţilor masaţi la Calais, ea este atît de dezastruoasǎ încît ONU a cerut Franţei sǎ prezinte un plan de crizǎ similar cu cele anunţate de obicei în caz de catastrofe naturale.