Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa şi Germania cer mobilizarea Europei în faţa imigraţiei masive

migrants_sur_la_voie_ferree_a_veles_0.jpg

Imigranti în Macedonia
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Parisul şi Berlinul lanseazǎ un apel comun pentru o veritabilǎ solidaritate şi mobilizare europeanǎ în contextul crizei imigranţilor. La jumǎtatea lunii octombrie urmeazǎ sǎ fie organizatǎ la Paris o reuniune europeanǎ, cu participarea miniştrilor de interne şi de externe, în vederea elaborǎrii unei plan de acţiune într-un context cînd fluxul migrator continuǎ sǎ creascǎ.

"Este inacceptabil ca instituţiile europene sǎ continue sǎ lucreze în ritmul lent actual", a declarat ieri searǎ la Berlin ministrul de interne german Thomas de Maizière în cursul unei discuţii cu omologul sǎu francez Bernard Cazeneuve.

Cei doi miniştri pregǎtesc mai multe propuneri pe care urmeazǎ sǎ le prezinte instituţiilor europene, aceastea din urmǎ fiind în mod evident paralizate şi dezarmate în faţa situaţiei de pe teren. Germania, de exemplu, va fi confrutatǎ anul acesta cu aproximativ 800 000 de cereri de azil politic. Ministrul francez de interne pledeazǎ pentru o armonizare a legislaţiei europene legate de azil, precum şi pentru aprofundarea cooperǎrii la nivelul serviciilor de poliţie şi de informaţii. Parisul a semnat deja un acord în acest sens cu Marea Britanie.

In mai multe zone ale Europei sosirea masivǎ a imigranţilor au provocat tensiuni şi violenţe, preucum şi o situaţie de haos. Este cazul în Italia şi pe cîteva insule greceşti, precum Kos. Dar şi la graniţa dintre Ungaria si Serbia (pe care ungurii o protejeazǎ acum cu sîrmǎ ghimpatǎ) sau la graniţa dintre Grecia şi Macedonia unde poliţia macedoneanǎ a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa noaptea trecutǎ cîteva mii de imigranţi sosiţi de pe teritoriul grec. De notat cǎ Macedonia a decretat ieri starea de urgenţǎ din cauza presiunii fǎrǎ precedent a imigraţiei ilegale dinspre Grecia.

Si în Franţa, la Calais, situaţia este tensionatǎ iar de la începutul lunii iunie nouǎ clandestini şi-au pierdut viaţa încercînd sǎ treacǎ în Marea Britanie. In context, toate ţǎrile denunţǎ "traficul abject" cu fiinţe umane operat de reţelele mafiote care cîştigǎ sume imense pe seama suferinţei umane.