Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


« Eroii din trenul Thalys » decoraţi cu Legiunea de onoare

De la stânga la dreapta în jurul presedintelui François Hollande: britanicul Chris Norman, americanii Anthony Sadler, Spencer Stone si Alek Skarlatos, pe 24 august 2015 la Palatul Elysée

Preşedintele Franţei le-a decernat în această dimineaţa Legiunea de onoare « eroilor » americani si britanic care l-au dezarmat vinerea trecută pe presupusul terorist de la bordul unui tren rapid de pe ruta Amsterdam-Paris. « Curajul vostru a permis evitarea unei tragedii » a declarat François Hollande în cursul ceremoniei de la Palatul Elysée la care au asistat zeci de ziarişti veniţi din toate colţurile lumii.

« In numele Franţei doresc să vă mulţumesc. Eroismul vostru trebuie să fie un exemplu şi o sursă de inspiraţie pentru mulţi. In faţa răului care se cheamă terorism, există un bine pe care-l încarnaţi » a spus François Hollande decernându-le Legiunea de onoare – cea mai prestigioasă distincţie franceză – celor trei americani şi britanicului care l-au dezarmat şi imobilizat vinerea trecută pe presupusl terorist care urma să provoace un masacru la bordul trenului Thalys de pe ruta Amsterdam-Paris. Spencer Stone, Alek Skarlatos, Anthony Sadler şi Chris Norman au devenit de trei zile nişte adevăraţi « eroi planetari ». In tentativa lor de a-l dezarma pe Ayoub el-Khazzani ei au fost însă ajutaţi de alte două persoane, un tânăr francez - care doreşte să rămână anonim - şi un franco-american, rănit în cursul intervenţiei şi încă spitalizat la această oră. Cei doi vor primi ulterior aceaşi înaltă decoraţie franceză, precizează Palatul Elysée.

In privinţa anchetei, ea bate pentru moment pasul pe loc. Suspectul numărul unu, interogat de poliţie, susţine în continuare că a dorit doar să-i jefuiască pe pasagerii trenului rapid şi se arată « extrem de surprins de caracterul terorist care i se atribuie acţiunii sale ». Anchetatorii privilegiază totuşi ipoteza teroristă. Pe de o parte pentru că el-Khazzani este descris de serviciile secrete drept un islamist radical şi pe de altă parte pentru că respectivul avea asupra sa două telefoane mobile şi 9 încărcătoare pentru mitraliera sa kalaşnikov. « Cam multe pentru a devaliza un tren » remarca unul dintre « eroii zilei », americanul Spencer Stone, militar de profesie.

 
« Eroii din trenul Thalys » decoraţi cu Legiunea de onoare