Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania şi Franţa cer un răspuns « unificat » al Europei în faţa crizei migranţilor

merkelhollande.jpg

Cancelara germanà Angela Merkel si presedintele francez François Hollande la Berlin pe 24 august 2015
Cancelara germanà Angela Merkel si presedintele francez François Hollande la Berlin pe 24 august 2015
Sursa imaginii: 
REUTERS/Axel Schmidt

Criza migranţilor a fost în centrul unei discuţii purtate luni după-amiază la Berlin de cancelara germană Angela Merkel cu preşedintele Franţei François Hollande. Cei doi lideri europeni au pledat pentru un răspuns « unificat » al Europei în faţa acestei celei mai grave crize cu care se confruntă bătrânul continent de la terminarea celui de-al doilea război mondial.

« Trebuie să instaurăm un sistem unificat al dreptului la azil şi o politică migratorie comună cu reguli comune » a spus şeful statului francez în fata presei reunite la Berlin. In opinia lui François Hollande « asistăm la o situaţie excepţională care va mai dura ». De partea ei cancelara germană Angela Merkel îşi doreşte ca « instaurarea centrelor de înregistrare ale migranţilor în primele ţări în care au intrat – adică Gracia şi Italia – să se facă încă de anul acesta ».

Până acum, cu toate că crearea lor a fost decisă încă din luna iunie, niciunul dintre aceste centre destinate să-i diferenţieze pe migranţii care ar avea drept la azil de ceilalţi nu a văzut lumina zilei. « Nu mai putem tolera astfel de întârzieri » a punctat Angela Merkel.

Lidera de la Berlin a subliniat că Franţa şi Germania sunt solidare în această criză iar preşedintele Hollande şi-a exprimat speranţa ca refugiaţii cu drept la azil « să fie repartizaţi de o manieră echitabilă » între ţările Uniunii europene. In fine, şeful statului francez ar vrea ca « persoanele intrate ilegal şi cărora li s-a refuzat dreptul la azil să fie trimise înapoi de o manieră demnă ».

 
Germania şi Franţa cer un răspuns « unificat » al Europei în faţa crizei migranţilor