Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Război între Michel Houellebecq şi ziarul Le Monde

houllebecq.jpg

Scriitorul francez Michel Houellebecq, aprilie 2015
Scriitorul francez Michel Houellebecq, aprilie 2015
Image source: 
EFE/SIPA

Scriitorul Michel Houellebecq declară « război » ziarului Le Monde. Intr-un comunicat trimis presei, romancierul francez estimează că celebrul cotidian de seară îi pune în pericol securitatea. In cauză ar fi seria de articole pe care Le Monde i le consacră lui Michel Houellebecq.

Săptămâna trecută, timp de 6 zile la rând ziarul Le Monde a publicat un « serial », o serie de 6 articole consacrate scriitorului Michel Houellebecq. Starul editorilor francezi este descris drept un personaj contradictoriu, mediatic dar şi tiranic. « Pozează pe post de victimă, de om suferind căruia literatura i-a permis să-şi depăşească condiţia. In realitat a devenit însă un tiran înconjurat de o curte precum cea a unui împărat chinez » spune astfel unul dintre interlocutorii – rămas anonim - ziaristei de la Le Monde care semnează ancheta.

Cum era de aşteptat, Michel Houellebecq s-a opus cu virulenţă publicării acestei serii de articole cu toate că Ariane Chemin – autoarea lor – i-a cerut să ia poziţie. In plus scriitorul le-a cerut oamenilor din jurul său să adopte aceaşi atitudine.

In comunicatul transmis luni presei, celebrul scriitor consideră că prin publicarea acestor articole din care s-ar deduce cartierul în care locuieşte respectivul, “nu se uşurează munca poliţiştilor care îi asigură protecţia”. Michel Houellebecq profită de ocazie pentru a o denigra vehement pe autoarea anchetei. Intr-un răspuns public adresat scriitorului, directorul ziarului Le Monde îşi apără colega şi consideră că atacurile lui Michel Houellebecq sunt « injurioase şi defăimătoare ». Jérôme Fenoglio e de părere că ancheta lui Ariane Chemin este « o muncă riguroasă ce merită a fi salutată » şi că nimic din ceeace scrie nu a fost déjà făcut public de însuşi autorul de romane de succes.

Reamintim că Michel Houellebecq este unul dintre cei mai citiţi autori francezi şi nu doar la el acasă. Ultimul său roman « Supunere » apărut dealtfel şi în limba română la editura Humanitas a fost vândut numai în Franţa în peste 600 de mii de exemplare. Ieşit pe piaţă pe 7 ianuarie, adică exact în ziua atacului sângeros de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, « Supunere » pune în scenă Franţa în anul 2022 condusă de un preşedinte ce aparţine « Frăţiei musulmane », partidul musulmanilor din Franţa. Până şi personajul principal din carte, un profesor de literatură, sfârşeşte prin a se converti la islam. De cum a fost publicată, cartea « Supunere » a devenit un best-seller dar şi motivul pentru care autorul ei a fost pus sub protecţia poliţiei.

 
Război între Michel Houellebecq şi ziarul Le Monde