Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


« Tentative de asasinate în scopuri teroriste » : justiţia franceză deschide ancheta contra trăgătorului de la bordul trenului Thalys

François Molins, procurorul din Paris, la conferinta de presà în cursul càreia a revenit asupra atacului de la bordul trenului Thalys

In urma arestului preventiv de patru zile, justiţia franceză a lansat aseară ancheta oficială contra tânărului marocan care a încercat vinerea trecută să comită un măcel la bordul trenului Amsterdam-Paris. Din spusele procurorilor francezi, Ayoub el-Khazzani « şi-a ţintit şi premeditat » proiectul de atac.

Procurorul din Paris a ordonat deschiderea unei anchete printre altele pentru « tentative de asasinate în scopuri teroriste » contra lui Ayoub el-Khazzani. Suspectul va fi deci menţinut mai departe în arest preventiv.

In cursul unei conferinţe de presă, François Molins a revenit pe larg, cu detalii noi despre atacului de vinerea trecută de la bordul trenului Thalys care rula pe linia Amsterdam-Paris. Aflàm astfel cà principalul suspect avea asupra sa o mitralieră Kalaşnikov de tip AKM de provenienţă est-germană plus 270 de gloanţe adică 9 încărcătoare pline. Pe lângă acest armament greu, suspectul avea asupra şi un pistol Luger, un cutter şi o sticlă de jumătate de litru cu benzină. Cu puţin timp înaintea să treacă a atac, Ayoub el-Khazzani a vizionat la bordul trenului pe unul dintre mobilele pe care le avea asupra sa, filmuleţe cu predici jihadiste.

Pentru procurorul francez, intenţiile tânărului marocan erau în mod evident să comită un act criminal « ţintit şi premeditat ». Rămâne de văzut de ce complicităţi a putut eventual beneficia şi în particular de unde şi-a procurat armele.

Dacă mai persistă zone neclare în parcursul lui Ayoub el-Khazzani, cert este că el a venit din Spania în Franţa unde a locuit circa o jumătate de an în 2014. El a efectuat apoi scurte şederi în Germania, Austria şi în Belgia unde locuieşte sora lui şi unde poliţia a efectuat dealtfel ieri o percheziţie. In fine, s-a mai stabilt că respectivul a revenit în Franţa în iunie din Turcia. Pentru moment nu se confirmă însă ipoteza unui sejur al lui el-Khazzani în Siria în rândurile jihadiştilor, aşa cum se specula zilele trecute.

 
Justiţia franceză deschide ancheta contra trăgătorului de la bordul trenului Thalys