Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Drepturile homosexualilor în centrul unei reuniuni istorice la ONU

gay_onu.jpg

Consiliul de securitate ONU
Consiliul de securitate ONU

Membrii Conisliului de securitate ONU, reuniţi la New York, au ascultat o serie de mărturii privind persecuţiile şi atrocităţile la care sunt supuşi membrii comunităţii homosexuale din Irak şi Siria. Audierile aveau loc în cadrul unei reuniuni inedite consacrate drepturilor minorităţii gay.

Torturaţi, lapidaţi, arşi de vii – soarta homosexualilor irakieni şi sirieni prinşi în capcanele organizaţiei statului islamic este adesea cruntă. Mişcarea islamistă a revendicat déjà cel puţin 30 de execuţii « pentru sodomie ». Cel puţin 7 filme video sau poze cu astfel de execuţii au fost postate pe reţelele de socializare.

In faţa persecuţiilor datorate orientării lor sexuale, membrii comunităţii gay au fost pentru prima dată în centrul unei reuniuni cu uşile la sediul ONU din New York. Organizaţia internaţională caută să vadă cum poate combate aceste condamnări la moarte arbitrare. In cursul audierilor unor supravieţuitori, irakienii şi sirienii scăpaţi din ghiarele organizaţiei statul islamic au povestit ororile la care sunt supuşi homosexualii când sunt prinşi de oamenii « Califatului ». Ei sunt aruncaţi de pe acoperişurile caselor şi lapidaţi de mulţime – inclusiv de copii – « ca şi cum ar fi la o nuntă » povesteşte unul dintre refugiaţii sirieni audiaţi la ONU. Un irakian, şi el scăpat din regiunea controlată de organizaţia statul islamic, spune că « homosexualii sunt vânaţi de o manieră profesionistă, unul câte unul. Si dacă unul este prins, capturarea sa are efect de domino : toţi amicii săi vor fi şi ei prinşi » spune respectivul martor care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Un altul spunea că « în societatea mea, a fi gay înseamnă moartea iar când organizaţia statul islamic ucide homosexuali, mulţi oameni sunt mulţumiţi pentru că ei cred că suntem demoniaci şi organizaţia teroristă nu are decât de câştigat din treaba asta ».

Ca să-şi justifice crimele, Organizaţia statul islamic invocă Coranul unde homosexualitatea este considerată un mare păcat. Dacă nu se menţionează în cartea sfântă a islamului ce pedepse trebuie aplicate acestor « păcătoşi », organizaţia statul islamic pare să se fi specializat în aruncarea oamenilor de pe geam.

Este pentru prima dată că Consiliul de securitate se reuneşte pentru a vorbi despre drepturile homosexualilor. « E un moment istoric » a spus Samantha Power, ambasadoarea americană la ONU. Tara ei şi Chile au fost co-organizatorii acestei prime reuniuni ce a fost deschisă tuturor membrilor Consiliului de securitate. Angola şi Ciadul nu au venit însă iar China, Malaezia, Nigeria şi Rusia şi-au trimis reprezentanţi dar nu au intervenit în dezbateri. E de reamintit aici că în 75 din cele 193 de ţări membre ONU există legi care criminalizează homosexualitatea. In mai toate statele musulmane homosexualitatea este pasibilă cu închisoarea, trei ani în Siria lui Bashar al-Assad de exemplu. In Irak, homosexualitatea s-a legalizat de un deceniu dar rămâne un tabuu iar gays de acolo, dacă sunt demascaţi sunt ţinta violenţelor.

Drepturile homosexualilor în centrul unei reuniuni istorice la ONU