Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seism socio-cultural în Arabia saudită : femeile se pot prezenta la alegeri

saudi_women_0.jpg

Participarea unor femei la viitoarele alegeri municipale este o nouà victorie pentru cauza feministà din Arabia saudità
Participarea unor femei la viitoarele alegeri municipale este o nouà victorie pentru cauza feministà din Arabia saudità
Sursa imaginii: 
REUTERS/Fahad Shadeed

Femeile din Arabia saudită îşi pot prezenta pentru prima dată candidaturile la alegerile municipale din luna decembrie. Incepând de astăzi şi timp de două săptămâni ele au posibiltatea să-şi depună candidatura în centre special amenajate, separate de cele unde se înscriu bărbaţii.

Al-Hayat, unul dintre principalele ziar saudite, anunţa recent că circa 200 de femei şi-ar fi manifestat dorinţa de a candida la viitoarele alegerile locale chiar dacă pentru moment doar vreo 70 au spus că vor face campanie electorală. Decizia de a le permite femeilor să se prezinte la alegerile municipale de anul acesta aparţine fostului rege Abdalah şi a fost anunţată în urmă cu 4 ani. Succesorul defunctului Abdalah, regele Salman, a decis deci să urmeze timidele reforme lansate de fratele său.

Dacă această premieră este considerată insuficientă pentru tabăra progresistă ea e privită ca inacceptabilă de către conservatorii saudiţi. Trebuie ştiut că separarea sexelor este regula de bază în Arabia saudită iar femeile nu pot lucra, călători sau deţine un paşaport fără autorizaţia unui bărbat din familie – soţ, tată sau frate. De condus nu încă au voie s-o facă în acest regatul ultra-conservator. De pe 22 august ele se pot însă înscrie pentru prima dată şi pe listele electorale pentru a putea vota la alegerile din decembrie. Scrutin la care deci femeile vor putea pentru prima dată şi vota şi candida.

Ca să se pregătească pentru viaţa politică, o serie de candidate au şi participat de câteva luni încoace la o serie de sesiuni de formare. Predate fireşte doar de femei juriste. Până acum Arabia saudită era excepţia în Golful arabo-persic, toate celelalte state, şi ele musulmane, acceptând déjà de ceva vreme participarea femeilor la viaţa politică.

 
Seism socio-cultural în Arabia saudită : femeile se pot prezenta la alegeri