Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discurs energic şi ... transpirat al premierului Manuel Valls

valls.jpg

Manuel Valls, premierul Frantei si Jean-Christophe Cambadélis, secretarul national al Partidului socialist, la tribuna universitàtii de la varà de la Rochelle
Manuel Valls, premierul Frantei si Jean-Christophe Cambadélis, secretarul national al Partidului socialist, la tribuna universitàtii de la varà de la Rochelle
Sursa imaginii: 
Reuters/ Stéphane Mahe

Intr-un discurs energic rostit la Rochelle la închiderea universităţii de vară a partidului socialist francez, premierul Manuel Valls a lansat un apel la unirea diverselor mişcări de stânga în perspectiva viitoarelor alegeri regionale. Liderul de la Paris a profitat de ocazie pentru a-i ataca pe adversarii săi politici.

Criza migranţilor fiind tema cea mai fierbinte din actualitate, Manuel Valls a abordat chestiunea cu curaj. In opinia sa « Franţa trebuie să-i primească pe cei care fug de război, de persecuţii, de tortură şi de opresiune. Fiecare cerere de azil trebuie să fie examinată rapid iar migranţii trebuie să fie trataţi cu demnitate » a insistat premierul francez. In acest context, Valls a profitat pentru a acuza dreapta şi în particular pe Nicolas Sarkozy că « fuge în spatele Frontului naţional » - partidul extremei drepte – în această problemă a migranţilor.

Pe podiumul universităţii de vară de la Rochelle a socialiştilor francezi, Manuel Valls a evocat apoi o serie de alte teme de interes intern şi internaţional : codul muncii din Franţa pe care promite că-l va schimba, criza bursieră din China, terorismul, educaţia, şamd. Aplaudat de participanţi – după ce anul trecut fusese huiduit şi fluierat la acelaşi eveniment – Manuel Valls a fost şi ţinta involuntară a unor comentarii ironice pe reţelele de socializare. In cauză : cămaşa sa udă de transpiraţie până la piele, aproape transparentă, după nicio oră de discurs « Socialiştii au deschis o piscină sau o saună la Rochelle ? » se întreba astfel cineva pe Twitter.

 
Discurs energic şi .. transpirat al premierului Manuel Valls