Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noutăţile anului şcolar din Franţa

rtr4mh4l.jpg

Najat Vallaud-Belkacem, ministrul francez al Educatiei
Najat Vallaud-Belkacem, ministrul francez al Educatiei
Image source: 
Reuters

Incepe şcoala în Franţa. Circa 855 de mii de învăţători şi profesori au luat déjà de astăzi drumul şcolilor iar mâine în clase sunt aşteptaţi să ia loc peste 12 milioane de elevi. Ce surprize îi aşteaptă pe şcolarii francezi?

Noutăţile la acest început de an 2015-2016 sunt relativ consensuale comparativ cu ce îi aşteaptă anul viitor pe elevii francezi. Atunci va intra în vigoare mult controversata reformă a programelor de colegiu contra căreia o serie de sindicate au prevăzut déjà să facă grevă încă de luna viitoare.

Anul acesta cei mai mici dintre elevii francezi – cei de la « maternelle », un soi de grădiniţă specifică Franţei la care copii merg de la 3 la 6 ani – vor avea parte de mai mult vocabular, jocuri şi exerciţii de socializare, totul pe baza unor programe complet revizuite. Reproşul făcut celor dinainte era că învăţătorii insistau prea mult pe anticiparea scrisului şi a lecturii în detrimentul altor activităţi. O presiune precoce ce-i punea pe unii dintre copii în faţa primului lor eşec şcolar. Noua doctrină a şcolii « maternelle » este să fie o « şcoală binevoitoare ».

O altă noutate îi aşteaptă anul acesta pe cei mai mari dintre copii şi anume cursuri de « morală şi civism ». Materia s-a impus pe agendă după atentatele din ianuarie şi mai ales după ce minutul de reculegere în memoria victimelor nu a fost respectat imediat după aceea în toate şcolile din Franţa. Această materie nouăva fi predată de-a lungul celor 12 ani de şcoală, din clasa întâi pânà într-a 12-a. Cursurile se anunţă « concrete » iar multi timp din ora de curs va fi rezervată dezbaterilor, se poate citi în prezentarea noii materii.

In fine, reforma zonelor zise « de educaţie prioritară” – adică cele din cartierele sărace şi deci dificile – lansată anul trecut, se extinde complet anul acesta la colegii şi licee. Clase cu elevi mai puţini, ore de lucru mai multe între diverşii profesori şi salarii mai substanţiale pentru cei care predau în aceste zone, iată noutăţile de la acest început de an care îi sperie déjà pe unii dintre sindicaliştii din educaţie dar şi pe una dintre principalele asociaţii de părinţi de elevi din Franţa.

Cât sunt plătiţi profesorii şi învăţătorii din Franţa comparativ cu alte ţări europene

Dezbaterea privind salariile profesorilor a fost relansată de Alain Juppé, fost premier conservator şi probabil candidat la prezidenţialele din 2017. El spunea recent într-un interviu că ar trebui mărite cu 10 la sută salariile profesorilor. Ministrul educaţiei a reamintit că încă de anul trecut stânga le oferise învăţătorilor din ciclul primar o primăanuală de 400 de euro. Cei care acceptă posturi în zonele dificile primesc de partea lor circa 2300 de euro primă pe an. In total, de când socialiştii au revenit la putere şi le-au mărit salariile, profesorii francezi vor câştiga de-a lungul întregii lor cariere circa 85 de mii de euro mai mult decât dacă ar fi rămas cu plăţile făcute de dreapta.

Trecând însă pe lângă aceste considerente uneori politicianiste, un calcul simplu arată că un profesor de şcoală din Franţa câştiga în medie 2500 de euro pe lună în 2012, anul ultimei recenzii complete. Acest salariu depinde însăde diverşi factori printre care vechime aşi calificarea adică ce concursuir a dat respectivul de-a lungul cariere sale. Cu alte cuvinte nu toţi câştigă lunar 2500. La început mulţi nu iau decât circa 2000 de euro brut lunar. După circa 30 de ani de cairerăse atinge însă maximumul care e între 3300 şi 4000 de euro brut în funcţie de calificare. Aceste salarii de bazăpot fi « umflate » uneori cu prime şi indemnizaţii lunare care sunt numeroase dar modeste. O excepţie de aceste calcule este reprezentată de cei 2000 de profesori din clasele preparatorii franceze care ei pot câştiga şi peste 5 mii de euro brut pe lună.

Ca o concluzie, putem constata că învăţătorii din ciclul primar sunt cei mai prost plătiţi. Comparativ cu ce se întâmplă în alte state OCDE, ei câştigă în Franţa circa 435 de euro mai puţin pe lună. Când sunt profesori de liceu diferenţele se mai estompează. In mai toate ţările Organizaţiei pentru cooperare şi dezvoltare economică profesorii de şcoală sunt în general cu salarii modeste.

Noutăţile anului şcolar din Franţa