Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Centru umanitar la Calais pentru migranţi

valls_calais.jpg

Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, premierul Frantei Manuel Valls si vice-presedintele CE Frans Timmermans (al treilea din dreapta) la Calais pe 31 august 2015
Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, premierul Frantei Manuel Valls si vice-presedintele CE Frans Timmermans (al treilea din dreapta) la Calais pe 31 august 2015
Image source: 
AFP/Denis Charlet

In timp ce estul Europei se confruntă cu sosirea zilnică a sute de migranţi noi, la celălalt capăt al traseului, la Calais în nord-vestul Franţei, nu departe de tunelul care trece pe sub Canalul mânecii, autorităţile franceze şi cele europene s-au mobilizat în favoarea miilor de refugiaţi care aşteaptă să treacă în Marea Britanie. Premierul Franţei şi doi dintre comisarii europeni au efectuat acolo o vizită şi au anunţat crearea unui « centru umanitar ».

Echipa de şoc prezentă la Calais – premierul Franţei Manuel Valls însoţit de doi comisari europeni, Frans Timmermans vice-preşedintele Comisiei de la Bruxelles şi Dimitris Avramopulos însărcinat cu chestiunile migratorii – era destinată să arate lumii că Franţa dar şi Europa sunt mobilizate în favoarea migranţilor de la faţa locului – circa trei mii de persoane, în majoritate sudanezi, eritreeni, afgani şi sirieni – care vor să treacă înspre Regatul unit.

« E o criză mondială dar cifrele migranţilor arată că problema poate fi rezolvată de un continent de peste 500 de milioane de locuitori. Vom pune la dispoziţia autorităţilor franceze până la 5 milioane de euro suplimentari. Aceşti bani vor servi la construirea unui centru umanitar ce va putea oferi asistenţă la circa 1500 de persoane » spunea Frans Timmermans la conferinţa de presă de la Calais.

Vice-preşedintele Comisiei europene a mai promis că « Uniunea europeană nu va trimite niciodată înapoi acasă migranţi care caută protecţie ». El a cerut în acest context statelor membre UE « să rămână fidele valorilor lor de umanitate ».

« Am venit deci să spunem că suntem prezenţi – autorităţile franceze evident – dar şi că Marea Britanie şi Europa sunt alături de noi, se mobilizează pentru a aduce soluţii metodice şi inteligente. Ii primim şi îi ajutăm pe aceşti migranţi şi totodată suntem fermi vizavi de călăuze şi de cei care vor să treacă ilegal frontierele » spunea de partea sa Manuel Valls.

Premierul Franţei a precizat apoi că “centrul umanitar” ce va fi construit acolo cu banii europeni şi francezi va fi format din circa 120 de corturi uriaşe cu câte 12 locuri fiecare. Centrul nou va fi complementar cu centrul Jules Ferry de la Calais unde sunt primiţi şi ajutoraţi migranţii dar doar în timpul zilei. In finalul discursului său, adresându-se candidaţilor la trecerea în Marea Britanie, Manuel Valls a precizat că frontiera este complet sub control. « A veni la Calais echivalează cu a te arunca într-un impas, într-o fundătură » a spus liderul francez.

Cu acest nou ajutor primit de la Bruxelles, Franţa a beneficiat practic de un total de 50 de milioane de euro ajutoare de la debutul crizei migratorii – 35 de milioane de Marea Britanie, ţara de destinaţie a majorităţii refugiaţilor, 7 milioane de Uniunea europeană plus cele 5 milioane de acum.

Dacă primăriţa de dreapta a oraşului Calais s-a arătat satisfăcută pe plan umanitar de noile măsuri anunţate, Natacha Bouchart aşteaptă noi compensţii economice pentru a face faţă situaţiei. Ea pretinde cel puţin 50 de milioane de euro pentru a compensa impactul negativ asupra cetăţenilor din Calais.

De partea sa directorul antenei locale a asociaţiei Médecins du monde s-a arătat mult mai critic faţă de măsurile anunţate de autorităţile franceze şi europene. « Ne oferă doar nişte mini-măsuri, suntem şocaţi de asta » spunea Jean-François Corty citat de agenţia France Presse.

 
Centru umanitar la Calais pentru migranţi