Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: o femeie numitǎ ministru al muncii

maxresdefault.jpg

Myriam El Khomri, ministru al muncii
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa o femeie de 37 de ani, Myriam El Khomri, este numitǎ ministru al muncii în locul lui François Rebsamen, care a demisionat din post pentru a se concentra doar pe funcţia de primar al oraşului Dijon. Aceastǎ numire, spun comentatorii, are o semnificaţie strategicǎ şi simbolicǎ în contextul în care, peste un an şi 8 luni, preşedintele François Hollande s-ar putea prezenta din nou la alegerile prezidenţiale.

Nǎscutǎ la Rabat, capitala Marocului, în 1978, dintr-o mamǎ francezǎ  şi un tatǎ marocan, Myriam El Khomri a sosit în Franţa la vîrsta de nouǎ ani. Pentru a-şi învinge timiditatea a luat cursuri de teatru dar la vîrsta de 20 de ani a renunţat sǎ mai devinǎ actriţǎ şi s-a înscris la drept. Ea a aderat la Partidul Socialist în 2002 şi multǎ vreme a lucrat cu fostul primar al Parisului, socialistul Bertrand Delanoë, dar şi cu actualul, socialista Anne Hidalgo.

In prezent Myriam El Khomri a devenit cel mai tînǎr membru al guvernului într-un post important şi foarte expus din punct de vedere mediatic. De alfel predecesorul sǎu, predîndu-i ştafeta, a avertizat-o cǎ la fiecare trei luni va fi confruntatǎ cu un coşmar, şi anume publicarea cifrelor legate de şomaj.

"Misiunea mea este crearea de locuri de muncǎ, o prioritate a guvernului. Puteţi conta pe hotǎrîrea şi pe combativitatea mea" a declarat noul ministru imediat dupǎ numire. De notat cǎ preşedintele François Hollande s-a angajat sǎ intre în cursa pentru prezidenţialele din 2017 numai dacǎ între timp începe sǎ scadǎ şomajul.

Unii lideri socialişti salutǎ alegerea fǎcutǎ de preşedinte pentru acest post şi vǎd în prezenţa doamnei Myriam El Khomri în fruntea ministerului muncii un "frumos simbol", mai ales în aceastǎ perioadǎ de crizǎ, cînd rata şomajului a crescut la peste 10 la sutǎ. In tabǎra opoziţiei aceastǎ numire este criticatǎ şi consideratǎ drept o dovadǎ cǎ "politica legatǎ de crearea de noi locuri de muncǎ nu mai este o prioritate pentru guvern" (declaraţie fǎcut de purtǎtorul de cuvînt al partidului Republicanii).

Comentatorii recunosc pentru moment doar cǎ aceastǎ numire este o surprizǎ, întrucît nume cu o mai mare experienţǎ politicǎ figurau printre aspiranţi. Mai rǎmîne acum la doamna Myriam El Khomri sǎ-şi demonstreze talentul şi energia într-un minister cheie, de care este legat şi viitorul politic al lui François Hollande.