Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iniţiative în Franţa pentru refugiaţi cu toate că opinia publică este în majoritate ostilă primirii de noi migranţi

manif.jpg

Mii de manifestanti sâmbàtà 5 septembrie la Paris în favoarea refugiatilor
Mii de manifestanti sâmbàtà 5 septembrie la Paris în favoarea refugiatilor
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In timp ce Germania se organizează pentru a primi valuri uriaşe de refugiaţi - numai în răstimpul acestui week-end cel puţin 13 mii de migranţi au sosit în ţară – Franţa începe şi ea timid să se mobilizeze. Sondajele de opinie arată însă că francezii sunt în majoritate ostili primirii unor noi refugiaţi.

Sâmbătă peste 10 mii de persoane au defilat în toată Franţa – din care 8500 la Paris - în favoarea migranţilor şi pentru a denunţa « politicile represive ». Totul sub devizele « Nu în numele nostru » şi « Refugees Welcome ». O serie de personalităţi politice de stânga, de extremă stângă sau ecologiste s-au alăturat acestor manifestanţi. A doua zi, adică duminică, peste 60 de artişti au publicat de partea lor un apel intitulat « O mână întinsă ». Subtitlul manifestului este « Niciun alt Aylan pe plajele din Turcia ». Textul este semnat printre alţii de actriţele Isabelle Adjani şi Carole Bouquet şi de formaţia de muzică Daft Punk. Grupul artiştilor semnatari se angajează de asemenea să doneze bani unei asociaţii care-i ajută pe refugiaţi fie în ţările lor de origine fie în cea în care au decis să vină.

« Când oare guvernul se va apleca serios asupra acestei chestiuni şi va adopta soluţii durabile şi demne de valorile Republicii ? Lipsa de voinţă politică ucide bărbaţi, femei şi copii. Cum se poate ca Franţa, a 6-a putere economică mondială, să fie una dintre ţările Europei care acceptă cei mai puţini refugiaţi » se poate citi într-un alt text semnat de marile organizaţii umanitare printre care amintim doar Amnesty International, Care France, Handicap International, Secours catholique Caritas France sau Secours islamique.

Pe plan politic, ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a decis să-i reunească sâmbăta viitoare, pe 12 septembrie, pe primarii care acceptă să primească în localităţile lor refugiaţi. Salutând dorinţa « de a se înscrie în tradiţia franceză » a zecilor de edili care s-au declarat déjà gata să găzduiască migranţi, Cazeneuve vrea să coordoneze toate iniţiativele acestor primari. Zeci de comune au creat déjà un soi de reţea de « oraşe solidare » cu refugiaţii. Clădiri temporar neutilizate au fost astfel puse la dispoziţia a sute de familii de migranţi.

Si totuşi, în ciuda acestor iniţiative, potrivit unui sondaj de opinie publicat duminică de ziarul Le Parisien, o mare majoritate dintre francezi refuză ideea de a o lua pe urmele Germaniei. 55 la sută dintre francezi se declară ostili ideeii de a îndulci condiţiile de acordare a statutului de refugiat acestor migranţi şi în particular sirienilor care fug de războiul civil. Sondajul a fost realizat de institutul Odoxa după publicarea pozei cu cadavrul micuţului Aylan eşuat pe o plajă din Turcia. « Emoţia nu schimbă deci cu nimic postura fermă adoptată de francezi de mai multe luni déjà în dosarul migranţilor » notează preşedintele Odoxa. Cum era previzibil, simpatizanţii de stânga sunt în mare majoritate pentru a primi migranţi în timp ce cei de dreapta, în aceaşi proporţie – 69 la sută – sunt contra. O altă remarcă : pentru majoritatea francezilor şi indiferent de simpatiile lor politice, sirienii nu merită un tratament diferit de cel aplicat altor migranţi. Plecând de la impresia – falsă - că Parisul a făcut déjà mai multe decât ceilalţi europeni – inclusiv decât germanii – francezii se pronunţă masiv în favoarea instaurării de cote de migranţi de repartizat în diferitele ţări ale UE. Reamintim că în 2014, Franţa a oferit azil la circa de 300 de mii de persoane.

 
Iniţiative în Franţa pentru refugiaţi cu toate că opinia publică este în majoritate ostilă primirii de noi migranţi