Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris, Festivalul de toamnǎ: 9 septembrie – 31 decembrie

festival_idf2.png

Paris, Festivalul de toamnǎ: 9 septembrie – 31 decembrie
Sursa imaginii: 
credit foto: festival d'automne

La Paris şi în regiunea parizianǎ începe pe data de 9 septembrie Festivalul de toamnǎ, manifestare ajunsǎ la a 44-a ediţie. Numeroase spectacole de teatru şi de dans, numeroase concerte, filme şi expoziţii sunt programate pînǎ pe 31 decembrie, într-un context de efervescenţǎ culturalǎ şi cu un invitat de onoare: Coreea de Sud.

De fapt, toate artele sunt prezente în cadrul acestui festival, de la cele uşor de plasat într-o categorie pînǎ la "performanţe" care scapǎ unor definiţii precise. Este un festival deschis cǎtre artiştii întregii lumi într-un spirit de perturbare a regulilor şi a canoanelor (dupǎ cum aratǎ organizatorii în caietul program). In acelaşi timp este vorba de o manifestare care nu-şi propune sǎ fugǎ de lume, ci, dimpotrivǎ, sǎ o capteze cu problemele, angoasele şi dilemele ei.

In jur de 40 de teatre şi de instituţii culturale din regiunea parizianǎ s-au asociat pentru a propune un program extrem de bogat, cu 50 de participǎri care vin din strǎinǎtate. Pe lîngǎ Coreea de Sud, invitatul de onoare, vor mai fi prezenţi artişti din Statele Unite, din Egipt, din Coasta de Fildeş, din Danemarca sau din Austria.  

Centrul Pompidou, Téatrul Odéon, Théâtre de la Ville, Teatrul Bastilia, Teatru Naţional la Colline, Filarmonica din Paris, Casa Poeziei sunt numai cîteva din locurile prestigioase care gǎzduiesc diferite manifestǎri.

Coreea de Sud vine la Paris cu cîteva dintre tradiţiile sale ancestrale: ritualuri şamanice, incantaţii, ceremonii de purificare a locului, invocǎri de spirite (printre care cel al soarelui a al lunii), vechi ritualuri agrare destinate sǎ le solicite spiritelor complezenţǎ pentru ca recoltele sǎ fie bogate… Una dintre vedetele sud-coreene care va urca pe scena de la Théâtre de la Ville se numeşte Kim Kumhwa, este o doamnǎ nǎscutǎ în 1931 şi pe care ţara sa o considerǎ, din 1984 încoace, drept un "veritabil tezaur naţional viu". De fapt, ea mai are în memorie practici religioase primitive, de naturǎ animistǎ, pe care regimul dictatorial din anii 60 a încercat sǎ le ştergǎ. In Coreea de altǎdatǎ, care era unicǎ şi nicidecum împǎrţitǎ în cea de Nord şi cea de Sud, rolul de şaman putea fi asumat atît de o femeie cît şi de un bǎrbat, respectivele persoane devenind un fel de intermediari între oameni şi spirite, precum şi vraci.

Pe data de 21 septembrie la Teatrul Bouffe de Nord va putea fi auzit un fel poem cîntat numit pansori datînd din secolul al XIV-lea, interpretat de un cîntǎreţ-narator care asumǎ mai multe personaje şi se acompaniazǎ cu un tambur special.

La capitolul mari artişti invitaţi de onoare trebuie amintit, pentru al doilea an consecutiv cu acest statut, italianul Romeo Castelucci, cu trei spectacole dintre care unul creat cu trupa de la Teatrul  Schaubühne din Berlin.