Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa pune la zid centralele termice pe cărbuni

cop21.jpg

François Hollande, presedintele Frantei, anuntând la Palatul Elysée propunerile Parisului pentru conferinta COP21, 10 septembrie 2015
François Hollande, presedintele Frantei, anuntând la Palatul Elysée propunerile Parisului pentru conferinta COP21, 10 septembrie 2015
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Franţa şi-a prezentat în mod oficial contribuţia pentru marea conferinţă consacrată climei care va avea loc la sfârşitul anului la Paris. Covor verde pe treptele palatului Elysée, drapelul conferinţei în curtea instituţiei prezidenţiale – François Hollande a dorit să arate « mobilizarea şi unitatea echipei franceze pe ultima sută de metrii ». Concret, ce au anunţat liderii de la Paris?

Primul orator al acestei mari întâlniri franco-franceze găzduită în saloanele palatului prezidenţial a fost Manuel Valls. Primul ministru a venit cu un anunţ-surpriză : « Franţa suprimă imediat creditele la export pentru centralele pe cărbuni care nu au dispozitive de captare şi de stocare a dioxidului de carbon ». Un anunţ tehnic deci dar simbolic întrucât se adreasează direct şi gigantului francez al sectorului Alstom. Societatea franceză este nevoită să abandoneze, parţial cel puţin, această filieră pentru a investi în energiile reînnoibile. Această decizie franceză este principala promisiune făcută de guvernul de la Paris în materie de reducere a energiilor fosile.

Reamintim obiectivele conferinţei consacrate climei – botezată COP21 – care va avea loc la Paris în decembrie : 195 de ţări din lume vor încerca, sub egida ONU, să ajungă la un acord pentru a limita încălzirea planetei, o încălzire datorată în mare parte gazelor cu efect de seră provocate la rândul lor de folosirea energiilor fosile.

« E vital să ajungem la un acord, nu avem dreptul săeşuăm pe 11 decembrie » a spus Laurent Fabius, ministrul francez de externe. De partea ei, Laurence Tubiana, negociatoarea franceză, spune că « actualul context e mai favorabil decât cel din 2009 de la Copenhaga ».

Reamintim că în conferinţa sa de presă semestrială de luni preşedintele François Hollande pusese lumea în gardă contra « riscurilor unui eşec al conferinţei COP21 » cerându-le participanţilor, celor care vine deci în decembrie la Paris « o trezire a conştiinţei » în materie de contribuţii finaciare şi politici climaterice.

De ce e preşedintele Hollande atât de alarmist în chestiunea climei şi a conferinţei de la Paris ?

In primul rând pentru că COP21 e un pic “conferinţa lui”, e întâlnirea anului. Intre 30 noiembrie şi 11 decembrie Parisul va fi capitala mondială a mediului înconjurător, deci nu-i de mirare că această conferinţă este menţionată de François Hollande practic în orice discuţie. A ajunge la un acord peste trei luni ar însemna un punct extrem de favorabil în bilanţul mandatului prezidenţial.

Apoi, contextualizând chestiunea climei, liderul de la Paris reamintit luni că « dacă nu ajungem la un acord substanţial în decembrie, nu va trebui să ne ocupă de câteva sute de mii de migranţi ci de câteva milioane în următoarele două-trei decenii ».

Cum notează un comentator de la Huffington Post, « acest discurs alarmist face parte însă şi dintr-un calcul politicianist. Cu cât dramatizează miza din decembrie, cu atât laurii pe care îi va primii Hollande în caz de reuşită vor fi mai mari. Nu-i mai puţin adevărat » scrie acelaşi analist francez că « trebuie făcute eforturi mai mari în următoarele o sută de zile dacă vrem ca data de 11 decembrie să devină o dată-cheie în istoria apărării mediului ».

 
Franţa pune la zid centralele termice pe cărbuni