Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama câştigă lupta cu Congresul în dosarul iranian

obama.jpg

Republicanii americani aveau nevoie de 60 de voturi ca sà-si impunà textul. Ei nu au obtinut însà decât 58
Republicanii americani aveau nevoie de 60 de voturi ca sà-si impunà textul. Ei nu au obtinut însà decât 58
Sursa imaginii: 
REUTERS/Joshua Roberts

Victorie importantă pentru Barack Obama – « cea mai importantă a preşedinţiei sale în materie de politică externă » spun chiar unii comentatori. Seful Casei albe a reuşit să blocheze în Senatul de la Washington o iniţiativă a Republicanilor care urmărea să respingă acordul semnat cu Iranul în domeniul nuclear. Cum a câştigat Obama « războiul » cu adversarii acordului ?

40 de senatori democraţi şi 2 independenţi s-au opus ca « moţiunea de dezaprobare » depusă ieri de Republicani să fie examinată. Cu alte cuvinte doar 58 de senatori dintr-o sută au votat pentru ori era nevoie de 60 ca să fie pus Barack Obama în dificultate. Astfel se evită dezbaterea şi eventualul vot de după. « E o victorie pentru diplomaţie, pentru securitatea naţională şi pentru securitatea lumii » se poate citi în comunicatul preşedintelui democrat emis imediat după aflarea veştii. Liderul de la Washington le propune adversarilor săi să se preocupe acum de aplicarea corectă a acordului pentru ca Teheranul să nu obţină vreodată arma nucleară.

In ciuda acestui eşec, Republicanii, care sunt majoritari în Congres, nu şi-au spus însă ultimul cuvânt. Mitch McConnell, liderul Republicanilor din camera superioară Congresului american, speră ca unii “să-şi mai schimbe eventual părerea”. Pentru omologul său democrat însă, Harry Reid, “această afacere este terminată”. Trebuie spus că şi în cazul în care Republicanii obţin un vot defavorabil – lucru ce nu poate fi obţinut decât cu o majoritate de două treimi atât în Senat cât şi în Camera reprezentanţilor – atunci şeful Casei albe îşi poate utiliza vetoul. Perdanţi în Congres, opozanţii mai pot spera într-o ipotetică revanşă pe teren judiciar. Ei îl acuză pe preşedinte că nu a transmis tuturor aleşilor protoculul acordului cu Agenţia internaţională pentru energie atomică.

Reamintim că în urma legii semnate în luna mai de preşedintele Barack Obama, Congresul avea răgaz până pe 17 septembrie ca să adopte o eventuală rezoluţie ce dezaproba acordul cu iranienii semnat la Viena. Acest acord, semnat deci în capitala Austriei după 12 ani de eforturi şi crize diplomatice, prevede o încadrare strictă a programului nuclear iranian în schimbul ridicării progresive a sancţiunilor care lovesc de ani de zile republica islamică.

 
Obama câştigă lupta cu Congresul în dosarul iranian