Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comuniştii francezi cautǎ un Plan B pentru Europa

000_par8272302_0.jpg

Oskar Lafontaine, Jean-Luc Mélenchon si Yanis Varuflakis, staruri la sarbatoarea comunistilor francezi
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Partidul Comunist Francez, aproape inexistent în peisajul politic al Hexagonului, continuǎ totuşi sǎ propunǎ dezbateri şi sǎ-şi afirme identitatea cu ocazia tradiţionalei sale sǎrbǎtori anuale "La Fête de l’Huma". In ultimile trei zile mai multe figuri europene care se opun politicii de austeritate au fost aclamaţi în contextul acestei manifestǎri.

Pentru mulţi observatori Partidul Comunist Francez este un fel de organism pe cale de dispariţie care continuǎ sǎ se manfieste însǎ prin festivalul sǎu anual de la mijlocul lunii septembrie. Veritabilǎ chermezǎ politicǎ şi "rendez-vous" muzeistic al nostalgiilor ideologice de altǎdatǎ, "la fête de l’Huma", sǎrbǎtoarea cotidianului "L’Humanité", organul de presǎ al partidului, atrage încǎ un public numeros, artişti cunoscuţi şi personalitǎţi contestatare sonore.

Socialistul François Hollande, preşedinte al Franţei, este în prezent  ţinta a unor critici vehemente formulate de comunişti şi de radicalii de stînga. În schimb, secretarul naţional al Partidului Comunist Francez, Pierre Laurent, le întinde mîna unor "rebeli" socialişti (precum Benoît Hamon) sau unor figuri ecologiste precum Cécile Duflot (ambii foşti membri ai guvernului).

Au mai fost aplaudaţi, în cǎutarea unui plan B pentru Europa, fostul ministru grec al economiei, Yanis Varuflakis, precum şi germanul Oskar Lafontaine, liderul partidului "Die Linke", care pledeazǎ pentru renunţarea la moneda unicǎ europeanǎ. O veritabilǎ speranţǎ, oxigen pur ca sǎ zic aşa, reprezintǎ însǎ pentru "L’Humanité" desemnarea, în Anglia, în fruntea partidului laburist, a lui Jeremy Corbyn. Zeci de mii de participanţi la sǎrbǎtoarea comuniştilor francezi au aclamat aceastǎ numire în care toate formaţiunile anti-liberale şi anti-capitaliste vǎd o şansǎ providenţialǎ, cu atît mai mult cu cît Jeremy Corbyn propovǎduieşte renaţionalizǎrile în ţara revoluţiei liberale lansatǎ acum mai bine 30 de ani de Margaret Thatcher.

La fête de "l’Huma" s-a încheiat duminicǎ searǎ în localitatea La Courneuve, lîngǎ Paris, pe un fond de optimism, iar unul dintre liderii radicalilor de stînga, Jean-Luc Mélenchon a declarat chiar cǎ el simte în Franţa "un fond insurecţional". La ce sǎ viseze deci un partid revoluţionar dacǎ nu la revoluţii.