Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


General francez: "Franţa a dat dovadǎ mai degrabǎ de miopie în privinţa Siriei"

7765109574_jean-yves-le-drian-a-gao-au-mali-le-22-septembre-2013.jpg

Jean-Yves Le Drian inspectînd trupe franceze în Mali
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, Parlamentul şi-a pus pe ordinea de zi, marţi 15 septembrie, problema angajamentului militar francez în Siria. Aceasta în contextul în care Franţa se simte tot mai ameninţatǎ de Organizaţia statul islamic şi de influenţa ei în Siria, în Irak, în Libia şi precum şi în alte zone ale lumii arabe. Clasa politicǎ francezǎ aprobǎ iniţiativa preşedintelui Hollande de a trimite aviaţia pentru a bombarda obiective jihadiste din Siria, dar rǎmîne divizatǎ în privinţa unei intervenţii la sol.

"In privinţa Siriei, Franţa a fost relativ mioapǎ" a declarat, în cadrul unui interviu la RFI, generalul francez Christophe Gommard, director al departamentului de informaţii militare. In prezent Franţa decide însǎ sǎ-şi modifice strategia, sǎ atace poziţiile jihadiste de pe teritoriul sirian dupǎ ce pînǎ acum s-a limitat doar la acţiuni efectuate pe teritoriul irakian.

In privinţa Siriei, atitudinea francezǎ a fost pînǎ acum una de tipul "nici, nici", adicǎ "nici Organizaţia statul islamic, nici Bachar al-Assad". Atît jihadiştii cît şi puterea de la Damasc au fost considerate ca fiind douǎ forţe malefice. In prezent, însǎ, Organizaţia statul islamic apare ca infinit mai periculoasǎ decît regimul reprezentat de Bachar al-Assad.

Sǎ-l ascultǎm, în contextul acestui reviriment al politicii franceze în Siria, pe ministrul francez al apǎrǎrii, Jean-Yves Le Drian:

"Suntem angajaţi de un an în Irak, iar de acum înainte şi în Siria, unde s-a constituit polul cel mai redutabil al terorismului jihadist. Stabilitatea acestei regiuni pe care unii o numesc butoiul cu pulbere al lumii, şi propria noastrǎ securitate, sunt intim legate. Modificarea atitudinii noastre este lecţia care se impune dupǎ un an de campanie dusǎ în Orientul Apropiat de coaliţia internaţionalǎ. Iar pentru Franţa este un angajament necesar pentru cǎ datele problemei s-au schimbat.  Nu ne mai putem permite de a lǎsa Siria, principala ţintǎ a Organizaţiei statul islamic, sǎ rǎmînǎ în unghiul mort al acţiunii noastre în Levant." – am încheiat citatul.

Intrebarea care se pune acum este dacǎ Franţa va mai face cîţiva paşi în direcţia regimului de la Damasc în vederea coordonǎrii acţiunilor sale militare în Siria cu armata guvernamentalǎ. Din 2012 Franţa nu mai are ambasadǎ la Damasc, dar acest fapt nu împiedicǎ luarea unor contacte cu şefii militari ai Damascului.

Iar în cazul trimiterii unor consilieri militari sau a unor trupe de comando, acest tip de contact devine inevitabil. Mai mulţi lideri politici francezi, mai ales din rîndurile dreptei, cum ar fi Bruno Le Maire, considerǎ cǎ Franţa va trebui sǎ trimitǎ trupe la sol în Siria, în cadrul unei coaliţii internaţionale. Un alt scenariu avansat este acela al unei coaliţii al ţǎrilor din regiune, în frunte cu Egipt şi Turcia, pe care sǎ o ajute Franţa, dar fǎrǎ trupe franceze pe teren.

Dreapta francezǎ mai cere colaborarea cu Rusia, care deţine o bazǎ militarǎ în Siria şi furnizeazǎ Damascului arme, echipament şi consilieri militari.

Cotidianul Le Figaro publicǎ un articol semnat de geopoliticianul Renaud Girard care crede cǎ şi Statele Unite ar face mai bine sǎ-i ajute pe ruşi decît sǎ-i critice sau sǎ-i ironizeze din cauza implicǎrii lor în Siria. Recent, preşedintele american Barack Obama s-a referit la strategia ruşilor în Irak afirmînd cǎ aceasta ar trebui sǎ fie ceva mai "inteligentǎ". Comentatorul francez analizeazǎ reacţia Casei Albe şi scrie urmǎtoarele: "A strǎlucit, oare, prin inteligenţǎ politica americanǎ de dupǎ al doilea rǎzboi mondial în Orientul Apropiat? Nu este aceasta regiunea din lume în care anti-americanismul se aratǎ cel mai virulent? Prin intervenţiile sale militare intempestive, nu a adus America, în mod involuntar dar în mod durabil, în aceste regiuni numai sînge şi foc?"

Pentru a reveni însǎ la responsabilul cu apǎrarea, Jean-Yves Le Drian, în vîrstǎ de 68 de ani, mai trebuie spus cǎ el a devenit în ultimii trei ani ministrul preferat al francezilor. Propulsat în prima linie mediaticǎ odatǎ cu multiplicarea intervenţiilor franceze în Africa subsaharianǎ şi în Orientul Apropiat, Jean-Yves Le Drian este considerat de unii patroni francezi drept cel mai bun ministru al apǎrǎrii din ultimii 40 de ani. Este adevǎrat însǎ cǎ şi industria militarǎ francezǎ a prosperat pe fondul numeroaselor conflicte de pe planetǎ, inclusiv firma Dassault care şi-a vîndut avionul de vînǎtoare Rafale în Egipt şi Qatar, urmînd poate pe listǎ India.