Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Voluntari americani anti-jihad de partea kurzilor

2014-10-15t135543z_856898068_lr1eaaf12okxr_rtrmadp_3_mideast-crisis_0.jpg

Kurzi instalati în Turcia urmarind luptele de la Kobane pe 15 octombrie 2014
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Presa occidentalǎ a publicat numeroase articole, mai ales în ultimii doi ani, despre tineri care pleacǎ, din Europa dar şi de pe alte continente, sǎ lupte de partea jihadiştilor în Irak şi în Siria. Existǎ însǎ şi voluntari occidentali care se duc sǎ lupte în tabǎra opusǎ, de partea kurzilor de exemplu. Cotidianul Le Figaro furnizeazǎ, în acest sens, informaţii despre aproximativ o sutǎ de americani "activi" în prezent alǎturi de kurzi.

Potrivit informaţiilor la care a avut acces Le Figaro, aceşti americani sunt, în general, profesionişti ai mînuirii armelor. Unii au servit deja în cadrul armatei americane, deci sunt veterani ai intervenţiilor din Irak şi din Afganistan. Sunt ei nişte mercenari? Sunt nişte apǎrǎtori ai creştinismului sau nişte idealişti care s-au dus sǎ lupte de partea kurzilor pentru cǎ nu au mai putut suporta sǎ vadǎ la televizor imagini cu occidentali, sau cu creştini, ucişi de cǎtre jihadişti? Ancheta realizatǎ de Le Figaro nu cautǎ aceste rǎspunsuri, dar furnizeazǎ mai multe mǎrturii. Unul dintre aceşti combatanţi declarǎ cǎ îi este ruşine întrucît America nu a trimis soldaţi la sol pentru a lichida mişcarea jihadistǎ.   

De partea lor kurzii, gazdele acestor luptǎtori voluntari, se aratǎ destul de jenaţi în legǎturǎ cu aceşti "profesionişti ai rǎzboiului" veniţi sǎ-i ajute. Kurzii ar fi preferat sǎ recruteze mai degrabǎ specialişti în informaticǎ sau medici, sau sǎ primeascǎ ajutoare mai substanţiale sub formǎ de echipamente, muniţii şi arme. In plus, kurzii nu pot în nici un fel asigura securitatea acestor luptǎtori occidentali sosiţi în ajutorul lor.

În Le Figaro se exprimǎ şi o persoanǎ implicatǎ în recrutarea de combatanţi anti-jihad, precum şi în transferarea lor în zona de conflict. Este bine sǎ se ştie, spune respectiva persoanǎ, cǎ existǎ un flux internaţional de voluntari nu numai de partea jihadiştilor, ci şi de partea celor care li se opun. Institutul de Investigaţii Bellingcat, ale cǎrui date sunt reluate de Le Figaro, recenzeazǎ de partea kurzilor, nu doar americani, ci şi cîteva zeci de germani, australieni, britanici şi canadieni.

A fost recenzat şi un prim mort printre americani, un anume Keith Broomfield, în vîrstǎ de 36 de ani, originar din Boston, mort pe 3 iunie lîngǎ Kobane. Pe teren, voluntarii se organizeazǎ în miliţii, dintre care unele au nume sonore, precum "Veterans against ISIS" sau "ISIS Hunting Club" (ISIS îndemnînd Statul islamic din Irak şi Siria).