Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin, în cǎutare de credibilitate internaţionalǎ, face propuneri în privinţa Siriei

poutine_5_0.jpg

Vladimir Putin si ministrul sau de externe Serghei Lavrov în Tadjikinstan pe 15 septembrie 2015
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.ro

Preşedintele rus Vladimir Putin pledeazǎ pentru o alianţǎ internaţionalǎ împotriva jihadismului care sǎ-l includǎ şi pe preşedintele sirian Bachar al-Assad. Izolat pe plan internaţional de la izbucnirea crizei din Ucraina, liderul de la Kremlin sperǎ sǎ redevinǎ credibil accelerînd gǎsirea unei soluţii în Siria.

Moscova este în plinǎ fazǎ de manevre, militare şi diplomatice, pentru a-şi reafirma rolul internaţional şi mai ales pentru a se impune ca un actor major în Orientul Apropiat. Pe teren, în Siria, ruşii trimit tancuri, arme sofisticate, echipamente şi oameni. Pe plan diplomatic, Vladimir Putin se pregǎteşte sǎ facǎ noi propuneri cu ocazia Adunǎrii Generale a Naţiunilor Unite, şi mai ales sǎ-i avertizeze pe occidentali cǎ fǎrǎ el nu se va putea face nimic în Siria. Ceea ce, afirmǎ unii editorialişti în Franţa, este cît se poate de adevǎrat. Vladimir Putin a declarat în mai multe rînduri cǎ nu-l va abandona pe Bachar al-Assad şi cǎ lichidarea Organizaţiei statul islamic nu se poate face fǎrǎ ajutorul armatei siriene.

O armatǎ care în prezent este "obositǎ", a afirmat, în mod surprinzǎtor, preşedintele Bachar al-Assad. Din 300 000 de oameni, cît era efectivul acestei armate la începutul conflictului, s-ar pǎrea cǎ nu au mai rǎmas decît 150 000. Regimul continuǎ sǎ fie în dificultate, iar editorialistul francez Christian Makarian se întreabǎ dacǎ nu cumva, ruşii îşi întǎresc baza lor din Siria şi în perspectiva unei posibile prǎbuşiri a regimului. In cazul acestui scenariu, primul loc în care s-ar putea refugia Bachar al-Assad cu familia sa şi cu responsabilii regimului ar fi baza militarǎ rusǎ.

O eventualǎ prǎbuşire şi dezagregare a armatei siriene n-ar fi însǎ de loc o veste bunǎ, logistic vorbind, în contextul angajamentului internaţional împotriva Organizaţiei statul islamic. Iatǎ deci dilemele care persistǎ şi fac imposibilǎ structurarea unei strategii în Siria. Nici Statele Unite şi nici europenii nu-l considerǎ pe Bachar al-Assad ca un partener credibil în cadrul alianţei anti-jihad. Pe de altǎ parte el este susţinut de Rusia şi de Iran. Dacǎ nimeni nu face nici o concesie, jihadiştii sunt cei care au de cîştigat. Deviza lor este formulatǎ cam aşa: "sǎ rezistǎm şi sǎ ne extindem". Pînǎ acum ei au rezistat în faţa bombardamentelor americane, ceea ce ar trebui sǎ le dea de gîndit tuturor celor care vǎd în islamul radical principalul pericol în regiune.