Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA anunţă că sunt dispuse să primească 85.000 de refugiaţi anul viitor şi 100.000 în 2017

kerry.jpg

Secretarul de stat american John Kerry si ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier la Berlin pe 20 septembrie 2015
Secretarul de stat american John Kerry si ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier la Berlin pe 20 septembrie 2015
Image source: 
AP/SIPA/Evan Vucci

John Kerry, secretarul de stat american, a afirmat duminică la Berlin că ţara sa este dispusă să primească 85 de mii de refugiaţi anul viitor şi alţi 100 de mii în 2017. Tema migranţilor – în majoritate sirieni – a fost cap de listă pe agenda discuţilor purtate de şeful diplomaţiei americane cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier.

« SUA ar vrea să primească şi mai mulţi migranţi dar e foarte greu după atentatele din 11 septembrie 2001. Noile legi şi controale cer mai mult timp decât ne-am dori dar n-o putem lua pe scurtătură » a explicat John Kerry la Berlin. Până în octombrie 2016 Washington spune deci că va accepta 10 mii de refugiaţi, 85 de mii în tot anul viitor. Pentru 2017 America se doreşte a fi şi mai deschisă : o sută de mii de migranţi vor putea trece Atlanticul. Administraţia Obama precizează însă că nu va fi vorba doar de sirieni ci şi de africani originari din Cornul Africii. Dacă aprobarea Congresului nu e necesară pentru extinderea programelor de primire de noi refugiaţi, o serie de aleşi republicani au emis déjà reticenţe vizavi de astfel de proiecte estimând că anumiţi islamişti ar putea ajunge în SUA sub acoperirea de refugiaţi.

La Paris premierul Manuel Valls a declarat că « Franţa nu-i poate primi pe toţi cei care fug din zonele de conflict ». In aceste condiţii liderul francez s-a exprimat din nou în favoarea unui « sistem echitabil de repartizare a refugiaţilor » între diversele state ale UE.