Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Netanyahu şi Putin, pe aceeaşi lungime de undă în dosarul sirian?

putin_netaniahu.jpg

Premierul Israelului Beniamin Netaniahu si presedintele Rusiei Vladimir Putin
Premierul Israelului Beniamin Netaniahu si presedintele Rusiei Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
i24news.tv

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit la Kremlin pe premierul israelian Beniamin Netaniahu. Pe agenda discuţiilor : conflictul din Siria şi prezenţa militară tot mai mare a Rusiei în ţara lui Bashar al-Assad. Fapt rar întâlnit în cursul vizitelor diplomatice : Netaniahu era însoţit la Moscova de şeful statului-major şi de şeful serviciilor de informaţii militare israeliene. Desfăşurarea de trupe ruseşti în Siria provoacă nelinişte în Israel. De ce ?

Cum ne-o reaminteşte ziarul Le Monde, « încă de mai bine de un an de zile locatarul Kremlinului propusese instalarea unei linii telefonice roşii, securizate şi directe cu biroul premierului israelian. Nimic nu-i însă mai eficient decât un tête-à-tête în momentele dificile ». « Era important să vin aici ca să ne clarificăm politica şi să nu existe nicio neînţelegere între forţele noastre » a spus Beniamin Netaniahu sosind la Moscova. De partea sa liderul Kremlinului şi-a asigurat oaspetele că « politica rusă în Orientul apropiat a fost dintotdeauna chibzuită ». « Siria nu vrea să atace Israelul, nici nu ar fi capabilă să deschidă un nou front. Ea vrea doar să-şi păstreze independenţa » a estimat Vladimir Putin. Trebuie însă precizat că în ciud aeforturilor făcute de statul evreu pentru a se menţine în afara conflictului sirian, acesta a provocat totuşi o serie de incidente de-a lungul liniei de demarcaţiei în Israel şi Siria. Potrivit presei israeliene, o prezenţă militară şi aeriană rusească tot mai mare ar putea limita marja de manevră a aviaţiei israeliene. Alţi comentatori israelieni, în particular de la cotidianul Haaretz, afirmă că “prin această vizită la Kremlin, Netaniahu arată că nu mai are încredere nici în capacitate nici în dorinţa Washingtonului de a proteja interesele securitare israeliene”. Intâlnirea dintre premierul israelian şi şeful Casei albe Barack Obama, programată pe 9 noiembrie, se anunţă aşadar de pe acum animată.

Venirea la Moscova a premierului Beniamin Netaniahu însoţit de şeful său de stat major şi de şeful serviciilor de informaţii militare survine într-un context déjà tensionat. De mai multe săptămâni americanii în particular şi occidentalii în general remarcă şi se îngrijorează de o mărire a prezenţei militare ruseşti în Siria în ideea de a sprijini regimul lui Bashar al-Assad. Ipoteza a fost însă dezminţită de Moscova chiar dacă administraţia de la Moscova recunoaşte că-l sprijină pe liderul de la Damasc în conflictul cu organizaţia statul islamic. Dealtfel Kremlinul cheamă la o extindere a coaliţiei care combate mişcarea jihadistă iar acest mesaj va fi reiterat şi de la tribuna ONU peste o săptămână de către Vladimir Putin. Trebuie spus că de abia săptămâna trecută miniştrii apărării din SUA şi Rusia au debutat un dialog militar consacrat situaţiei din Siria. Pentru a califica acest efort bilateral de a calma spiritele militarii au şi găsit un termen barbar : « deconflictualizare ». Ideea este deci de a evita o confruntare directă ruso-occidentală pe frontul sirian.

Informaţiile de care dispun jurnaliştii occidentali arată că prezenţa militară rusă în Siria se intensifică nu doar pe baza ruşilor de la Tartus dar şi la Lattaquié, fieful clanului al-Assad. O mie de soldaţi ruşi ar fi aşteptaţi acolo împreună cu o serie de avioane de vânătoare Mig-29 şi de baterii anti-aeriene. Din surse israeliene elicoptere ruseşti echipate cu viziune noctrunăs-ar afla déjà la faţa locului. In urmă cu trei-patru zile Kremlinul preciza deasemenea că la nevoie, « dacă guvernul de la Damasc face cerere în acest sens, atunci Moscova va analiza şi posibilitatea de a trimite trupe la sol » în ajutorul lui Bashar al-Assad.

Pe fondul problemei, Netaniahu nu are nimic de spus, nu se poate oricum opune acestei desfăşurări iar liderul israelian ştie că o potenţiala putere care i-ar lua locul lui al-Assad ar fi şi mai rea pentru Israel decât cea actuală. Pe scurt, Netaniahu şi Putin ar fi cam pe aceaşi linie. Ingrijorarea israelienilor vine din faptul că un angajament mai mare al ruşilor ar duce automat la consolidarea puterii regionale a Iranului şi a mişcării şiite libaneze Hezbolah, inamicul numărul unu al statului evreu şi totodată aliatul numărul unu al regimului sirian în lupta contra jihadiştilor din organizaţia statul islamic.

 
Netaniahu şi Putin pe aceaşi lungime de undă în dosarul sirian ?