Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Washington şi Beijing negociază primul acord de neagresiune în ciberspaţiu

xijinping.jpg

Presedintele american Barack Obama si omologul sàu chinez Xi Jinping în noiembrie 2014
Presedintele american Barack Obama si omologul sàu chinez Xi Jinping în noiembrie 2014
Sursa imaginii: 
REUTERS

China şi SUA ar fi în pline negocieri pentru a ajunge la ceeace ar putea deveni primul acord de neagresiune în ciberspaţiu. O spune cotidianul New York Times care prezice un anunţ oficial la sfârşitul acestei săptămâni cu ocazia vizitei de stat pe care o va efectua la Washington preşedintele chinez Xi Jinping.

Ideea principală a acordului care se negociază acum pe ultima sută de metrii prevede ca ambele părţi să se angajeze să nu atace infrastructurile strategice ale părţii opuse. Incă de zilele trecute, comentând apropiata vizită a omologului său de la Beijing, Barack Obama sugera că ciberatacurile, tot mai dese, « ar putea fi probabil unul dintre subiectele principale de discuţie ». Un oficial al administraţiei de la Washington spunea totuşi că declaraţia comună a celor doi preşedinţi ar putea să nu conţină o menţiune specifică despre interdiţia unor astfel de atacuri ci doar respectarea unui soi de cod de bună conduită după modelul celui adoptat recent la Naţiunile unite. Ideea fiind deci ca negociatorii americani să-i încurajeze pe liderii chinezi să respecte principiile aecstui cod prin intermediul unui acord bilateral.

« Acordul va include atacurile contra centralelor electrice, sistemelor bancare, a reţelelelor de telefonie dar nu şi majoritatea ciberatacurilor puse până acum de americani pe seama chinezilor. Cel puţin în versiunea sa iniţială » precizează New York Times. Să nu uităm că hackerii chinezi sunt bănuiţi că ar fi furat printre altele milioane de date referitoare la agenţii federali americani. In fine, atacuri contra unor firme private cum e cazul lui Sony – atacată nu demult probabil de hackeri nord-coreeni – iarăşi nu ar fi interzise de viitorul acord întrucât aceste societăţi nu sunt considerate ca făcând parte din infrastructura strategică a SUA.

In ciuda acestor “excepţii”, « un acord ce ar limita ciberatacurile în timp de pace ar fi déjà un pas uriaş » notează ziarul francez Le Monde. « Ar fi pentru prima dată că ciberspaţiul ar fi considerat ca un potenţial militar ce trebuie controlat precum sunt armele nucleare, chimice sau bacteorologice ». Rămâne acum de văzut - şi asta pare a fi misiunea cea mai grea – cum pui în practică un astfel de acord, un pact de neagresiune în ciberspaţiu fiind mult mai greu de aplicat decât în spaţiul tradiţional. « Déjà e complicat să găseşti autorul unui ciberatac deci cu atât mai greu este să-l împiedic şi mai greu e să-i ripostezi » recunoştea însuşi Barack Obama zilele trecute.

 
Washington şi Beijing negociază primul acord de neagresiune în ciberspaţiu