
Special Paris
Dialog Hollande - Cameron pe tema reformelor în UE
cameron_4_0.jpg

Relaţiile nu au fost niciodatǎ prea calde între François Hollande şi David Cameron, dar acum şeful statului francez benefeciazǎ de un tratament cu totul special. El este invitat, mai precis, la reşedinţa de la ţarǎ a primului ministru britanic, o onoare rezervatǎ, dupǎ cum aratǎ cotidianul Le Figaro, oaspeţilor prestigioşi. Ultima datǎ s-a bucurat de acest privilegiu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
De fapt, scrie acelaşi Le Figaro, David Cameron începe sǎ se simtǎ izolat în Europa şi din acest motiv reînnoieşte dialogul cu Franţa. Aceasta dupǎ ce relaţiile sale cu doamna Angela Merkel au intrat într-un con de umbrǎ, întrucît Germania nu agreeazǎ toatǎ gesticulaţia britanicǎ în jurul reformelor pe care Londra vrea sǎ le impunǎ europenilor. In 2017 britanicii ar urma sǎ se exprime în cadrul unui referendum şi sǎ spunǎ dacǎ vor sau nu sǎ rǎmînǎ în cadrul Uniunii Europene. David Cameron îi preseazǎ însǎ pe europeni sǎ adopte o serie întreagǎ de reforme de naturǎ sǎ-i facǎ pe britanici sǎ considere cǎ totuşi apartenenţa la Europa este mai beneficǎ decît ieşirea din Uniune. Un plan B ar fi şi acela ca Marii Britanii sǎ i se acorde un statut special în cadrul Uniunii astfel încît sǎ nu-şi asume decît angajamentele care-i convin în contextul vieţii comunitare.
In acest context deci Berlinul s-a declarat în mai multe rînduri agasat, iar Parisul a spus de fiecare datǎ un categoric NU veleitǎţilor lui David Cameron de a se bucura de avantaje fǎrǎ a se angaja la eforturi.
Probabil cǎ François Hollande şi-a propus cu ocazia acestei vizite sǎ înţeleagǎ mai bine ce vrea de fapt David Cameron, mai ales în noile condiţii cînd criza imigranţilor riscǎ sǎ influenţeze şi ea referendumul britanic din 2017. In paralel, însǎ, cei doi lideri sunt pe aceeaşi lungime de unde în alte privinţe, precum lupta împotriva jihadismului şi necesitatea gǎsirii unei soluţii în Siria. In urmǎ cu mai bine de o sǎptǎmînǎ David Cameron a efectuat o vizitǎ în Liban şi Iordania şi a anunţat cǎ Marea Britanie va primi în urmǎtorii cinci ani în jur de 20 000 de refugiaţi, dar care vor fi aduşi direct din taberele situate în Trucia, Liban sau Iordania, şi nu de pe continentul european. Iatǎ un alt subiect delicat pe care îl vor aborda probabil Hollande şi Cameron, pentru cǎ aceastǎ poziţie a Londrei nu a fost agreatǎ pe continent.