Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: vasele de tip Mistral construite pentru ruşi vîndute pînǎ la urmǎ Egiptului

banner-article-mistrals.png

Film documentar pe France 24 pe tema vaselor Mistral
Sursa imaginii: 
credit foto: France24

Franţa anunţǎ cǎ Egiptul va achiziţiona cele douǎ vase militare de tip Mistral construite iniţial pentru Rusia. Livrarea respectivelor vase a fost suspendatǎ în urma izbucnirii crizei ucrainene. Detaliile financiare ale tranzacţiei sunt însǎ, pentru moment, necunoscute.

Foiletonul acestor douǎ vase de rǎzboi se încheie astfel dupǎ numeroase momente de suspans şi rǎsturnǎri de situaţie. Reamintim cǎ Rusia a comandat Franţei construirea acestor nave în perioada cînd era preşedinte Nicolas Sarkozy. La ora aceea relaţiile dintre Nicolas Sarkozy şi Vladimir Putin erau bune, chiar de prietenie, ceea ce i-a permis lui Nicolas Sarkozy la un moment dat sǎ ia avionul de urgenţǎ şi sǎ plece la Moscova pentru a-l convinge pe Putin sǎ opreascǎ ofensiva militarǎ din Georgia şi sǎ punǎ capǎt astfel unei crize regionale complicate… Contractul semnat cu Rusia pentru livrarea celor douǎ vase nu a supravieţuit însǎ altei crize, şi mai gravǎ, cea din Ucraina. Franţa a aşteptat o vreme calmarea situaţiei, dar pînǎ la urmǎ a trebuit sǎ accepte evidenţa: Rusia a intrat înntr-o logicǎ de confuntare cu Occidentul, ceea ce nu este compatibil cu livrarea de echipamente militare sofisticate Moscovei.

Dupǎ opt luni de intense negocieri, pe cinci august anul acesta Parisul şi Moscova au convenit sǎ rezilieze contractul, iar autoritǎţile ruse au fost despǎgubite cu o sumǎ reprezentînd ceva mai puţin de un miliard de euro.

Ar mai fi de spus cǎ şi alte ţǎri s-au arǎtat interesate de vasele care n-au mai ajuns la ruşi. Canada, India, Singapore au dialogat cu autoritǎţile franceze în acest sens, o dovadǎ cǎ industria navalǎ militarǎ a Hexagonului este apreciatǎ în lume. Dupǎ cum aratǎ Agenţia France Presse, Egiptul va poziţiona unul dintre cele douǎ vase în Mediterana şi altul în Marea Roşie, într-un moment cînd egiptenii urmǎresc cu îngrijorare situaţia din Siria şi evoluţia Organizaţiei statul islamic. Cum Egptul are o lungǎ frontierǎ cu Libia, autoritǎţile de la Cairo sunt îngrijorate şi de instalarea unor baze jihadiste în aceastǎ ţarǎ.

La Saint-Nazaire, portul unde au fost construite cele douǎ vase, responsabilii locali îşi exprimǎ o mare satisfacţie în legǎturǎ cu aceastǎ soluţie. Intr-un fel, Franţa îşi consolideazǎ poziţia pe piaţa echipamentelor militare sofisticate, ca şi prestigiul ei diplomatic în urma acestei afaceri. Iar specialiştii şi salariaţii şantierului naval de la Saint-Nazaire respirǎ uşuraţi, convinşi cǎ vor avea de lucru şi în anii urmǎtori.