Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Monde: criza imigraţiei instrumentalizatǎ politic de Viktor Orban

viktor_orban_2.jpg

Premierul maghiar Viktor Orban
Image source: 
rfi.fr

"Geniul cel rǎu al Europei" - este titlul sub care cotidianul Le Monde îi rezervǎ o întreagǎ paginǎ premierului maghiar Viktor Orban, pornind de la refuzul sǎu de a accepta principiul cotelor de imigranţi adoptat de Uniunea Europeanǎ. Cotidianul francez considerǎ cǎ Vikor Orban i-a astras de partea sa şi pe români, pe cehi şi pe slovaci.

"Viktor Orban se crede şeful unei cruciade menitǎ sǎ salveze Europa creştinǎ." Le Monde reproduce aceastǎ frazǎ care îi aparţine de fapt unui analist maghiar, Peter Kreko, director al Institutului "Political Capital" din Budapesta. Tot el spune cǎ actuala crizǎ a imigranţilor a venit oarecum ca o manǎ cereascǎ în viaţa lui Orban, ea îl ajutǎ sǎ-şi relanseze cariera politicǎ la cinci ani dupǎ venirea la putere. Iar efectul este vizibil întrucît populaţia practic îl urmeazǎ. Dacǎ ar fi ca mîine maghiarii sǎ fie solicitaţi sǎ voteze pentru legislative, Viktor Orban le-ar cîştiga în mod confortabil, mai scrie Le Monde.

Cel care pǎrea sǎ înceapǎ sǎ fie uzat de exercitarea puterii a ştiut sǎ instrumentalizeze însǎ şi drama survenitǎ în Franţa pe data de 7 ianuarie a acestui an, cînd doi jihadişti au decimat redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo. Viktor Orban s-a deplasat la Paris pe data de 11 ianuarie pentru a participa la marea manifestaţie împotriva terorismului, dar mai mult, scrie tot Le Monde, pentru a sublinia legǎtura care ar exista, în viziunea sa, între imigraţie şi terorism.

Viktor Orban îşi baricadeazǎ ţara în spatele unor garduri de sîrmǎ ghimpatǎ într-un context în care populaţia Ungariei se aflǎ într-un proces d e diminuare constantǎ, pe fondul unei demografii în declin. Pe de altǎ parte, tinerii continuǎ sǎ pǎrǎseascǎ Ungaria, în jur de jumǎtate de milion sunt de fapt plecaţi sǎ-şi caute norocul în Germania, Marea Britanie sau în alte ţǎri, mai aratǎ Le Monde.

Intr-un editorial publicat de acelaşi ziar, este deplîns faptul cǎ Ungaria, Cehia, Slovacia şi România au format un fel de "front de est" decis sǎ nu cedeze în faţa unor directive europene, şi aceasta într-un moment cînd s-au împlinit 25 de ani de la cǎderea zidului de la Berlin. Citez din ce scrie editorialistul: "Pentru aceste ţǎri Europa pare sǎ se reducǎ la douǎ elemente – fondurile structurale şi marea piaţǎ comunǎ. Atîta pagubǎ pentru soclul comun al valorilor umaniste şi democratice care ar fi trebuit sǎ formeze fundamentul integrǎrii europene".