Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adunarea generalǎ ONU: Putin va propune formarea unei vaste coaliţii anti-jihadiste

000_mvd6360189_0.jpg

Vladimir Putin si Barack Obama cu ocazia unui summit G20 în Mexic, în iunie 2012
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Adunarea generalǎ a Organizaţiei Naţiunilor Unite începe luni 28 septembrie la New York sub auspiciile unui program ambiţios, conţinînd 17 mari obiective de naturǎ sǎ transforme în bine întreaga lume pînǎ în 2030. Luni urmeazǎ sǎ se exprime de la tribuna organizaţiei mai mulţi preşedinţi printre care François Hollande, Barack Obama, Xi Jinping şi Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin urmeazǎ sǎ lanseze un apel pentru formarea unei coaliţii anti-jihadiste în Siria.

Vladimir Putin urmeazǎ sǎ fie astǎzi "vedeta" incontestabilǎ a Adunǎrii generale ONU, din mai multe motive. El nu a mai pus piciorul la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite de zece ani, iar de opt ani nu s-a mai întîlnit pe sol american cu preşedintele Barack Obama. De la izbucnirea crizei din Ucraina liderul de la Kremlin s-a vǎzut tot mai izolat pe plan internaţional, izolare din care încearcǎ sǎ iasǎ acum luînd iniţiativa în contextul altei crizei, cea sirianǎ. Potrivit multor observatori, în acest ultim context Vladimir Putin se aflǎ într-o poziţie de forţǎ, cu efective militare importante transferate în Siria: cel puţin patruzeci de avioane de vînǎtoare şi douǎzeci de elicoptere de atac, plus un numǎr suficient de militari pentru a-şi conserva baza şi eventual pentru a-i putea asigura un loc de retragere lui Bachar al-Assad în caz de prǎbuşire a regimului.

Mai rǎmîne întrebarea (pe care şi-o pune de exemplu publicaţia francezǎ Le Journal de Dimanche): vor ruşii efectiv sǎ lupte împotriva jihadiştilor şi sǎ-i atragǎ pe occidentali în aceastǎ operaţiune, sau încearcǎ sǎ menţinǎ la putere regimul reprezentant de Bachar al-Assad.

Poziţia francezǎ în privinţa dosarului sirian este pe de o parte clarǎ şi pe de altǎ parte prudentǎ. Clarǎ întrucît jihadiştii rǎmîn inamicul numǎrul unu, dovadǎ cǎ Franţa a început sǎ le bombardeze direct poziţiile în Siria. Prudentǎ întrucît Parisul refuzǎ sǎ-l considere pe Bachar al-Assad ca un partener credibil în lupta anti-jihadistǎ. De altfel pe data de 7 octombrie este anunţatǎ în Franţa apariţia unei cǎrţi prin care Bachar al-Assad urmeazǎ sǎ fie incriminat cu dovezi şi documente. Intitulatǎ "Operaţiunea César", cartea denunţǎ actele de torturǎ şi crimele abominabile comise de regim mai ales în primii ani ai rǎzboiului, între 2011 şi 2013, şi se referǎ la numeroase documente transferate în Occident de exilaţi, printre altele 45 000 de fotografii de cadavre de opozanţi torturaţi şi executaţi de oamenii lui Bachar al-Assad. Discursul lui Putin legat de necesitatea unei coaliţii anti-jihadiste care sǎ-l includǎ şi pe Bachar al-Assad are deci puţine şanse sǎ trezeascǎ entuziasm la Paris.