Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: discursul lui François Hollande prefaţat de bombardarea unor obiective jihadiste în Siria

2013-09-24t170059z_127602546_tb3e99o1b9fc8_rtrmadp_3_un-assembly_0.jpg

François Hollande la tribuna Adunǎrii generale ONU
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Cea de-a 70-a Adunare Generalǎ ONU de la New York se anunţǎ ca un mare balet diplomatic în jurul crizei Siriene, iar în acest context Franţa are un cuvînt important de spus. De altfel preşedintele François Hollande şi-a prefaţat discursul de astǎzi ordonînd bombardarea unor obiective ale Organizaţiei Statul islamic în Siria.

Franţa a efectuat duminicǎ 27 septembrie primele bombardamente în Siria, împotriva unei tabere de antenament jihadiste, nu departe de localitatea Deir Ezzoe, în estul Siriei. Aceste detalii au fost comunicate chiar de preşedintele François Hollande care a mai precizat cǎ au fost angajate în operaţiune şase avioane şi cǎ "obiectivele au fost atinse" fǎrǎ pierderi în rîndurile civililor. „Alte lovituri vor fi efectuate dacǎ va fi necesar", a mai spus François Hollade, cu menţiunea cǎ Franţa se aflǎ în "legitimǎ apǎrare" în contextul acestor operaţiuni.

In ce priveşte propunerea rusǎ de creare a unei coaliţii anti-jihadiste, François Hollande a declarat la New York cǎ Franţa nu exclude pe nimeni din cǎutarea unei soluţii politice la criza din Siria. In acelaşi timp, mai spune şeful statului francez, Bachar al-Assad nu poate fi considerat ca un om care sǎ încarneze viitorul Siriei.

Observatorii avizaţi constatǎ în prezent cǎ americanii şi occidentalii nu au o stragie clarǎ în Siria, mai ales dupǎ ce a eşuat lamentabil un program american de formare şi înarmare a rebelilor aşa-zişi moderaţi. Comandamentul forţelor americane din Orientul Apropiat a recunoscut cǎ vinerea trecutǎ un grup de insurgenţi formaţi de americani a transferat o bunǎ parte din echipamentul din dotate branşei siriene a organizaţiei Al Qaida. Iniţial americanii au vrut sǎ formeze 5000 de rebeli sirieni, sume importante au fost alocate acestui program timp de trei ani, iar rezultatul este un veritabil fiasco, doar douǎ grupuri de cîte 50 sau 70 de oameni au devenit operaţionale iar unii dintre membrii lor au fost rǎpiţi de Frontul al-Nosra.

Din numeroase surse se afirmǎ cǎ occidentalii încearcǎ acum sǎ negocieze cu Iranul gǎsirea unei soluţii, de altfel preşedintele iranian Rohani se numǎrǎ şi el printre liderii care se va exprimǎ lunii de la tribuna Adunǎrii generale ONU.