Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa: îngrijorare privind marele numǎr de candidaţi la jihad recrutaţi din Kosovo

000_nic6337423_0.jpg

Jihadist arborînd drapelul Organizatiei statul islamic
Image source: 
credit foto: rfi.fr

În contextul rǎzboiului din Siria, Europa constatǎ cǎ tînǎrul stat Kosovo a devenit una dintre regiunile de recrutare privilegiate ale jihadiştilor pe bǎtrînul continent. Islamul radical a început sǎ se implanteze însǎ mult mai devreme în Kosovo, odatǎ cu accesul la independenţǎ a acestei fostei provincii sîrbe.

Serviciile secrete ale multor ţǎri europene precum şi multe cancelarii occidentale urmǎresc cu îngrijorare îndoctrinarea radicalǎ din Kosovo şi deplasǎrile unor tineri kosovari spre zonele de conflict din Orientul Apropiat. Potrivit unor informaţii furnizate de autoritǎţile americane, rata de recrutare a candidaţilor la jihad în Kosovo este de 16 persoane la suta de mii de locuitori, ceea ce înseamnǎ de opt ori mai mult decît în Franţa. Unul dintre jihadiştii cei mai barbari care provin din Kosovo este un anume Lavrim Muhaxheri, foarte prezent şi pe reţelele sociale. Autoritǎţile de la Priştina nu au luat mǎsuri decît foarte tîrziu, adicǎ anul trecut, pentru a-i identifica pe indivizii radicalizaţi şi a-i împiedica sǎ plece în Siria. Potrivit unor cifre oficiale, în jur de 300 de kosovari s-au dus, din 2011 încoace, în Siria şi în Irak, unde în jur de 80 sunt încǎ activi.

Operaţiunile de îndoctrinare şi radicalizare islamistǎ au început în Kosovo încǎ din 1999, fiind facilitate de fapt de numeroasele organizaţii aşa-zis caritative finanţate de ţǎrile din Golf. Predicatorii radicali au gǎsit o audienţǎ numeroasǎ într-o ţarǎ în care 30 la sutǎ din populaţie trǎieşte sub pragul de sǎrǎcie (potrivit normelor europene) iar 40 la sutǎ din populaţia activǎ este la şomaj. Situaţia economicǎ dezastruoasǎ din Kosovo îi face pe mulţi kosovari sǎ-şi încerce norocul depunînd cereri de azil în Germania, împreunǎ cu alţi oameni disperaţi din ţǎrile balcanice care nu fac parte încǎ din Uniunea Europeanǎ. Kosovo sperǎ sǎ revinǎ pe linia de plutire odatǎ cu o eventualǎ integrare europeanǎ. Bruxelles-ul le impune însǎ kosovarilor, ca una din condiţii, normalizarea relaţiilor cu Serbia. Subiect greu de abordat însǎ în Parlamentul de Priştina.

Pe 22 septembrie, cînd premierul Isa Mustafa a încercat sǎ pronunţe un discurs despre dialogul cu Serbia, el a trebuit sǎ fie evacuat de body-garzii sǎi întrucît deputaţii opoziţiei au aruncat în el cu ouǎ.