Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hollande la ONU : « In Siria nu putem să punem la o aceeaşi masă victimele şi călăii »

hollandeun.jpg

Presedintele Frantei François Hollande la tribuna ONU pe 28 septembrie 2015
Presedintele Frantei François Hollande la tribuna ONU pe 28 septembrie 2015
Sursa imaginii: 
REUTERS/Mike Segar

Poziţia Franţei nu s-a schimbat în dosarul sirian. « Bashar al-Assad trebuie să plece de la putere” – iată ce a spus luni seara în faţa Adunării generale anuale ONU preşedintele francez François Hollande. In opinia liderului de la Paris « orice soluţie politică la criza siriană trebuie să-l excludă pe liderul de la Damasc ».

« In Siria nu putem să punem la o aceeaşi masă victimele şi călăii ». Plecând de această constatare, François Hollande a exclus deci orice soluţie politică în care să apară Bashar al-Assad. In opinia preşedintelui francez « Assad este responsabilul haosului din Siria, o tragedie produsă de alianţa terorismului cu dictatura ». François Hollande mai spune: « Trebuie să facem totul pentru a găsi o tranziţie politică în Siria. Această tranziţie implică în mod obligatoriu plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad. Nimic nu s-a schimbat şi nicio iniţiativă de oriunde ar veni ea nu ne va putea convinge că trebuie să revenim la regimul anterior, cel care este la originea dramelor la care asistăm, ca să rezolvăm criza. Refuz această idee, Barack Obama şi el o refuză, alţii o refuză şi deci plecând de aici trebuie să tragem toate consecinţele şi în particular ruşii » spune François Hollande într-o aluzie directă la planurile liderului de la Kremlin.

Puţin mai devreme, preşedintele Rusiei Vladimir Putin tocmai declara de la tribuna ONU că « a-l îndepărta de la putere pe Bashar al-Assad ar fi o enormă eroare ». Liderul de la Moscova a profitat de ocazie pentru a cere Consiliului de securitate ONU să adopte o rezoluţie care sà instaureze o coaliţie internaţională contra organizaţiei statul islamic.

 
François Hollande la ONU : « In Siria nu putem să punem la o aceeaşi masă victimele şi călăii »