Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan la Bruxelles pentru a discuta despre "catastrofa migratorie"

2014-02-25t111012z_715867867_gm1ea2p1h5f01_rtrmadp_3_turkey-erdogan-recordings.jpg

Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan este aşteptat luni 5 octombrie la Bruxelles pentru discuţii axate în special pe problema refugiaţilor sirieni care sosesc masiv în Europa. Uniunea Europenǎ şi Turcia se vǎd practic obligate sǎ coopereze în privinţa acestei probleme calificatǎ de un expert drept "catastrofǎ migratorie". Primul ministru turc va avea discuţii cu principalii responsabili europeni într-un moment cînd relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeanǎ nu sunt chiar excelente.

Europenii urmǎresc cu nelinişte evoluţia situaţiei interne din Turcia unde tentaţiile autoritare ale lui Recep Tayyp Erdogan sunt denunţate sistematic de opoziţie. Turcia mai este acuzatǎ cǎ a jucat un joc dublu faţǎ de Organizaţia statul islamic, şi cǎ nu i-a combǎtut cu vigoare şi de la bun început pe jihadişti, fiind mult mai preocupatǎ de mişcǎrile kurzilor în regiune. De partea sa, Turcia este nemulţumitǎ cǎ Uniunea Europeanǎ nu contribuie mai mult la resorbirea valului de refugiaţi, într-un context cînd pe teriroriul turc se aflǎ deja douǎ milioane de sirieni. Ankara mai reproşeazǎ Bruxelles-lui şi faptul cǎ nu ia în serios candidatura Turciei la integrarea europeanǎ, procesul de aderare fiind practic blocat atunci cînd nu avanseazǎ în rimul melcului.

Europenii şi turcii sunt însǎ obligaţi în prezent sǎ gestioneze împreunǎ o crizǎ care acum riscǎ sǎ se complice odatǎ cu intrarea în joc a Rusiei, care a început sǎ efectueze bombardamente în Siria. Aceste operaţiuni aeriene ale Rusiei sunt de altfel denunţate vehement de Turcia şi considerare ca fiind o "gravǎ eroare".

Dupǎ cum aratǎ cotidianul "Le Monde", Reccep Tayyp Erdogan rǎmîne un partener "dificil dar inconturnabil" al Uniunii Europene, întrucît cei 28 mizeazǎ pe el pentru a opri fluxul de refugiaţi care vine dinspre Turcia.

Pe plan intern, Recep Tayyp Erdogan s-a vǎzut fragilizat în urma legislativelor de la începutul lunii iunie, cînd şi-a pierdut majoritatea absolutǎ pe care o avea în Parlament din 2002 încoace. El sperǎ însǎ sǎ şi-o recupereze pe întîi noiembrie cînd a convocat alegeri anticipate. Ieri, la Strasburg, unde trǎieşte o puternicǎ comunitate turcǎ, Erdogan pronunţat un discurs împotriva terorismului şi a fost aclamat de 12 000 de persoane. Opozanţii sǎi îi reproşeazǎ însǎ cǎ intervenţia sa nu a fost decît un miting electoral organizat pe teritoriul Franţei. Sigur este însǎ faptul cǎ 75 000 de turci sunt înscrişi pe listele electorale ale consulatului de la Strasburg şi vor vota pe întîi noiembrie pentru legislativele din Turcia.