Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Câţi străini şi imigranţi sunt în Franţa ?

migrants.jpg

Un tânàr migrant în camera sa din càminul asociatiei France Terre d'asile de la Créteil
Un tânàr migrant în camera sa din càminul asociatiei France Terre d'asile de la Créteil
Image source: 
RFI/Matthieu Millecamps

Un proiect de lege privind dreptul străinilor este examinat începând de marţi în Senatul francez. El se referă la chestiuni recurente legate de imigraţia legală şi nu de dreptul la azil care el a fost reformat déjà în vară. Iatà principalele cifre ale imigraţiei din Franţa.

In 2014 au sosit în Franţa pe cale legală 210 mii de străini. O bună parte – 92 de mii - în cadrul reîntregirii familiei dar şi studenţi – circa 65 de mii. Alte motive pentru venirea acestora au fost raţiunile umanitare şi cele economice. Principalele ţări de provenienţă ale acestor străini sunt Algeria, Marocul, Tunisia, China şi Turcia.

Anul trecut puţin peste o sută de mii de persoane străine au căpătat cetăţenia franceză : o jumătate dintre ele prin « naturalizare » dar circa 20 de mii şi prin căsătoria cu un cetăţean francez.

La întrebarea « câţi străini sunt în Franţa ? » trebuie făcută distincţia între străini – care sunt deci persoane care trăiesc aici legal dar nu au cetăţenia franceză – şi imigranţi – care sunt străini născuţi în străinătate dar sunt rezidenţi în Franţa. Un străin poate fi născut în Franţa - din părinţi străini – în timp ce un imigrant poate căpăta cetăţenia franceză. Cele două categorii nu se adiţionezaă chiar dacă adesea o persoană poate face parte şi dintr-una şi dintr-alta.

Tinând cont de aceste precizări, Franţa număra în 2012 5,6 milioane de imigranţi şi 3,9 milioane de străini. In trei decenii procentul de străini şi imigranţi în Hexagon a evoluat foarte puţin, sub doi la sută.

In fine, anul trecut circa 15 mii de străini au fost expulzaţi cu forţa din Franţa, 3300 dintre ei fiind români. E vorba deci de clandestini, de persoane fără acte în regulă aici.

De reamintit şi cifrele azilanţilor chiar dacă această categorie nu este analizată de noul proiecte de text legislativ : în 2014 în Franţa s-au depus 65 de mii de cereri de azil dintre care doar ceva mai puţin de 15 mii au primit răspuns favorabil. Anul acesta, ţinând cont de actualitate, se prevede o creştere mică şi nesemnificativă faţă de vecinii Franţei. Astfel, numai în Germania, din cauza crizei refugiaţilor, cererile de azil ar putea atinge anul acesta cifra de un milion.

 
Câţi străini şi imigranţi sunt în Franţa ?