Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE vrea să trimită înapoi acasă mai mulţi migranţi clandestini

-migrants-germany_0.jpg

Un tren cu migranti ajunge într-o garà din Germania pe 28 septembrie 2015
Un tren cu migranti ajunge într-o garà din Germania pe 28 septembrie 2015
Image source: 
REUTERS/Dominic Ebenbichler

Uniunea Europeană încearcă să controleze mai bine fluxurile migratorii. In ajunul primelor transferuri de refugiaţi care vor avea loc vineri între două state europene – 20 de refugiaţi eritreeni din Italia vor pleca în Suedia - miniştrii europeni de Interne reuniţi la Luxembourg au dorit să accelereze trimiterea înapoi acasă a refugiaţilor care se dovedesc a fi în fapt doar migranţi economici.

După ce s-au înţeles cu greu în privinţa repartizării refugiaţilor între diversele state ale Uniunii europene, a venit momentul să se discute soarta celor care nu sunt decât « simpli » migranţi economici – şi deci care nu pot beneficia de statulul de azilant. Subiectul nu a fost nici pe departe unul de discordie aşa cum a fost cel al repartizării refugiaţilor. Ideea este de a accelera procesul de repatriere a acestor refugiaţi. « Cei care nu au nevoie de protecţie internaţională trebuie să se întoarcă în ţările lor de origine » afirma ministrul luxemburghez de externe şi al imigraţiei Jean Asselborn, gazda reuniunii de joi. Pentru moment, politica europeană în acest domeniu este ineficientă : în 2014 doar 39% dintre migranţii ilegali trimişi acasă chiar au părăsit teritoriul european. Alte câteva sute de mii cărora le-a fost refuzată cererea de azil au rămas deci ilegal în Europa.

In declaraţia comună de la Luxembourg participanţii estimează că « mărirea ratei de repatriere trebuie să aibă un efect disuasiv asupra imigraţiei clandestine ». Pentru a evita ca respectivii clandestini să nu dispară « în natură » înainte de a fi daţi afară, UE consideră « detenţia drept un mijloc legitim ». Ca să convingă statele de origine ale acestor migranţi să-şi accepte înapoi concetăţenii, europenii urmează să se folosească de o serie de mijloace, inclusiv de ajutoare financiare. « Un amestec echilibrat de presiuni şi de încurajări » se poate citi în comunicatul miniştrilor de Interne. In fine, preluând o propunere făcută déjà miercuri în parlamentul european de cancelara germană Angela Merkel şi de preşedintele francez François Hollande, ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve a propus creearea unui corp european specific – un fel de corp al grănicierilor europeni - dedicat securizării frontierelor exterioare ale Uniunii. Acesta ar urma să fie desfăşurat în zonele cu mare presiune migratorie şi în care statele respective nu pot face faţă situaţiei. Ideea este sprijinită şi de Comisia europeană dar pentru moment ea nu întruneşte unanimitatea celorlalţi europeni. « In cazul în care controalele la frontierele externe nu devin mai eficiente există un risc enorm ca spaţiul Schengen să nu mai supravieţuiască » a prevenit însă Jean Asselborn.

Cei 28 de şefi de stat şi de guvern din UE, reuniţi în summit în Malta în luna noiembrie, vor încerca să-şi amelioreze cooperarea cu anumite state africane în domeniul repatrieri migranţilor economici.

 
UE vrea să trimită înapoi acasă mai mulţi migranţi clandestini