Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanţ contrastat al legii care interzice vălul islamic în Franţa

Se împlinesc 5 ani de când Franţa, la iniţiativa fostului preşedinte conservator Nicolas Sarkozy, promulga legea care interzice vălul islamic. O lege care astăzi este aplicată fără mari probleme chiar dacă unii analişti estimează că ea este ineficientă pentru a combate islamul radical.

Pe 11 octombrie 2010 era promulgată legea care « interzice acoperirea feţei în spaţiul public”. Cu alte cuvinte de atunci sunt pedepsite cu o amendă ce poate merge până la 150 de euro femeile care poartă niqab – vălul care nu arată decât ochii femeii – sau burqa – ce ascunde şi ochii în spatele unor zăbrele din pânză. Legislaţia se adresa pe atunci unei populaţii de maximum două mii de femei musulmane. In urma sesizării unei avocate care se declara adeptă a vălurilor islamice, Curtea europeană a drepturilor omului a validat legea franceză.

Potrivit unui bilanţ făcut recent public de ministerul de interne, puţin peste 1500 de amenzi au fost întocmite în 5 ani de zile. Cifra celor amendate este stabilă de la un an la altul, în jur de 300 de amenzi. In timp ce ministerul de interne precizează că « majoritatea controalelor şi amenzilor se petrec fără probleme speciale », sindicatele subliniază că « controlarea femeilor voalate nu este prima preocupare a poliţiştilor ». Aplicarea textului nu a provocat decât o singură dată accese de violenţă ; era în iulie 2013 când în urma unui control de identitate mai aprofundat al unei femei cu niqab, cartiere sensibile din Franţa au fost agitate mai multe zile la rând.

In fine, observatorii remarcă faptul că amenda de 150 de euro nu este deloc disuasivă. Motivul este simplu : amenzile sunt de cele mai multe ori plătite de un mediatic om de afaceri algerian pe nume Rachid Nekkaz. Promotor imobiliar şi declarat ostil niqabului, respectivul afirmă că duce această luptă « în numele respectării libertăţilor fundamentale ». Recent el a plătit astfel a 973-a amendă unei femei prinsă cu văl islamic în spaţiul public. Nekkaz spune că cele aproape 700 de femei cărora le-a plătit amenda sunt adesea « multirecidiviste şi în proporţie de două treimi franţuzoaice convertite la islam ». De partea sa un reprezentant al Consiliului francez al cultului musulman – instanţa oficială a musulmanilor din Hexagon – spune că « nu se poate considera drept eficientă o lege care a fost votată doar în scopuri electorale. Femeile concernate nu a fost mai bine educate, mai ales cele care au căzut în capcana unor imami autoproclamaţi ».

 
Bilanţ contrastat al legii care interzice vălul islamic în Franţa