Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tîrgul de carte de la Frankfurt sub semnul luptei împotriva extremismului

rushdie.jpg

Scriitorul Salman Rushdie
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Tîrgul internaţional de carte de la Frankfurt, cea mai mare manfiestare de acest gen din lume, îşi deschide porţile miercuri  14 octombrie pentru o nouǎ ediţie, avîndu-l ca invitat principal pe scriitorul Salman Rushdie. In jur de 7000 de editori şi expozanţi sunt prezenţi, dintre care unii din România, iar în total sunt aşteptaţi în jur de 300 000 de vizitatori.

Intr-un context în care Europa este confruntatǎ cu islamul radical şi cu jihadismul, prezenţa sciitorului britanic de origine indianǎ nu poate fi decît beneficǎ, el fiind printre altele autorul celebrei cǎrţi "Versetele satanice" în care criticǎ  interpretǎrile obscurantiste ale Coranului. Prezenţa lui Salman Rushdie la Salonul de carte de la Frankfurt nu este însǎ pe gustul tuturor ţǎrilor. Iranul, de exemplu, şi-a anulat participarea la Salonul de carte de la Frankfurt pe motivul cǎ scriitorul britanic, azi în vîrsta de 68 de ani, ar fi "un personaj care detestǎ lumea islamicǎ" (aceasta a fost în orice caz declaraţia ministrului iranian al culturii).

Nu este exclus ca regimul de la Teheran sǎ se simtǎ deranjat şi de tematica principalǎ abordatǎ în dezbaterile de la Salonul de carte, mai precis aceea legatǎ de libertarea de a scrie şi de a publica.

Directorul Tîrgului de carte de la Frankfurt, Jürgen Boos, a precizat în faţa presei cǎ politizarea mai puternicǎ a dezbaterilor de anul acesta, cu un accent pe lupta împotriva extremismului, este o consecinţǎ directǎ a atentatului comis la începutul anului în Franţa împotriva redacţiei revistei umoristice Charlie Hebdo.

Un gest remarcabil fǎcut de organizatori este gratuitatea intrǎrii la Salon pentru imigranţii sosiţi anul acesta în numǎr mare în Germania, iar în funcţie de ţara lor de origine sunt organizate vizite ghidate.

Tara care are statut de invitat de onoare anul acesta este Indonezia, şi în jur de 70 de autori indonezieni sunt prezenţi pentru a-şi prezenta cǎrţile, printre ei scriitoarea Laksmi Pamuntjak. Unul din romanele ei, ne informeazǎ France Persse, este o poveste de dragoste pe fond de represiune a comuniştilor indonezieni în anii 60.