
Special Paris
Manifestaţie a poliţiştilor francezi la Paris, ei acuzǎ justiţia de "laxism"
2015-05-13t110927z_42088075_pm1eb5d10ae01_rtrmadp_3_france-politics.jpg

Poliţiştii francezi par sǎ fie obosiţi şi confruntaţi cu misiuni din ce în ce mai dificile, în condiţii de insecuritate crescîndǎ. Ei sunt deseori ţinta unor atacuri, din cauza multiplicǎrii misiunilor sunt obligaţi sǎ execute ore suplimentare sau sǎ renunţe la vacanţe, numǎrul de sinucideri în rîndurile lor a crescut ca şi cazurile de poliţişti deprimaţi sau afectaţi de stresul cotidian. Dar mai ales ei se simt abandonaţi de aparatul judiciar pentru cǎ deseori delicvenţii pe care îi aresteazǎ şi-i predau apoi tribunalelor sunt puşi în libertate în timp record şi recidiveazǎ.
Picǎtura care a vǎrsat paharul şi i-a fǎcut pe poliţiştii francezi sǎ organizeze o manifestaţie fǎrǎ precedent în ultimii 30 de ani a fost însǎ un incident petrecut pe 5 octombrie la Saint-Denis, în nordul Parisului, cînd un poliţist a fost grav rǎnit de un rǎufǎcǎtor, de fapt de un individ care ar fi trebuit sǎ se afle în închisoare dar "uitase" sǎ se mai întoarcǎ în penitenciar în urma unei permisii.
"Poliţie - justiţie: legǎtura s-a rupt". "Doamnǎ Ministru, noi nu mai putem tolera punerile dumneavoastrǎ în libertate premature". Iatǎ doar douǎ lozinci pe care le agitau poliţiştii francezi, decişi sǎ-şi facǎ auzite revendicǎrile.
Dupǎ cum aratǎ cotidianul Le Figaro, executivul de la Paris, neliniştit de aceastǎ acumulare de nemulţumiri în rîndurile poliţiştilor, îi va primit pe liderii lor sindicali. Cu atît mai mult cu cît în perioada imediat urmǎtoare poliţiştii vor avea misiuni şi mai dificile. In paralel cu problemele care apar în contextul fluxului fǎrǎ precedent de imigranţi şi de refugiaţi, forţele de ordine franceze vor mai trebui sǎ asigure securitatea Conferinţei mondiale asupra climatului din decembrie.
Din rîndurile opoziţiei sunt, în acest context, formulate critici severe la adresa doamnei Taubira. Ea este acuzatǎ cǎ le permite delicvenţilor sǎ-şi ispǎşeascǎ pedeapsa în libertate, şi cǎ privilegiazǎ în general teoria conform cǎreia nu în închisoare poate fi readus pe calea cea bunǎ un delicvent. Presa de stînga intervine însǎ în apǎrarea doamnei Taubira, şi nu puţini sunt experţii care spun cǎ deseori tineri delicvenţi sunt încarceraţi pentru fapte minore iar la ieşirea din închisoare ei devin de fapt şi mai periculoşi, dacǎ nu chiar radicalizaţi şi împinşi în braţele jihadismului.
Nimic nu e simplu deci, de unde dialogul care se anunţǎ între sindicatele poliţiştilor şi executiv, pentru gǎsirea unor soluţii. Poliţia naţionalǎ francezǎ numǎrǎ în jur de 140 000 de cadre. In 2013 au fost înregistrate peste 43 400 de atacuri sau agresiuni împotriva poliţiştilor sau posturilor de poliţie, şi în acelaşi an au fost ucişi trei poliţişti în timp ce se aflau în diverse misiuni împotriva delicvenţilor.