Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Titluri şi comentarii dure în presa franceză la adresa naţionalei de rugby

rugby.png

Fotomontaj presà francezà
Fotomontaj presà francezà
Image source: 
Le Parisien

Presa franceză este foarte dură astăzi în comentarile referitoare la meciul de aseară dintre echipa Cocoşilor galici şi celebrii All blacks neo-zeelandezi. Francezii părăsesc RWC-2015 cu cea mai usturătoare înfrângere înregistrată într-un sfert de finală al Cupei mondiale de rugby : 62-13 în favoarea echipei din emisfera sudică, campioană mondială « en-titre ».

« Umilinţa » scrie Le Parisien/Aujourd’hui en France în timp ce L’Equipe, principalul cotidian sportiv din Franţa evocă « un dezastru » şi o « bătaie la fund » dată francezilor. In comentarile sale, publicaţia e de părere că « Franţa a devenit o naţiune mică în lumea sportului cu balonul oval ».

« O sâmbătă neagră şi o derută amară pentru Philippe Saint-André » scrie Le Monde, ziar de seară care notează că selecţionerul cocoşilor galici pleacă după patru ani la cârma echipei cu « un bilanţ negativ agravat de cea mai mare înfrângere înregistrată de echipa Franţei într-o cupă mondială de rugby ». Libération descrie de partea sa « sâmbătă neagră a tricolorilor francezi » ca pe o nouă « Berezina ». Ziarul de centru-stânga regretă că XV-le francez nu realizează încă « imensitatea pagubelor » provocate de « naufragiului » în faţa neo-zeelandezilor.

Le Parisien evocă o « eliminare de coşmar. Dar din cauza cui ? » se întreabă cotidianul popular. In fine, Le Figaro constată că « ziua ruşinii a sosit pentru francezi” în timp ce Le Journal du Dimanche constată că « tricolorii francezi lasă o imagine patetică şi tristă. Albaştrii părăsesc competiţia roşii de ruşine ». »Franţa a fost ejectată din competiţie de All blacks » scriu şi colegii noştri de la redacţia RFI în limba franceză.