Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tările lusofone prezente la Expo 2015

expo-universelle-pavillon-bresil-10.jpg

Pavilionul Braziliei la Expo 2015 de la Milano
Pavilionul Braziliei la Expo 2015 de la Milano
Image source: 
Laurent DEMONTOUX

Continuăm difuzarea reportajelor realizate la Expo 2015 de colegii noştrii de la redacţiile în limbi străine de la RFI. Astăzi, contribuţia colegului nostru de la redacţia lusofonă.

Am intrat pe ultima linie dreaptă a expoziţiei universale de la Milano unde sunt reprezentate 130 de ţări din lumea întreagă. Organizatorii aşteptau 20 de milioane de vizitatori până pe 31 octombrie ; cifra a fost atinsă déjà de câteva săptămâni.

La faţa locului, cozile uriaşe demonstrează interesul suscitat de eveniment. Ai nevoie de multă răbdare ca să poţi vizita Expo 2015. Printre milioane de vizitatori se numără fireşte mulţi italieni : că e vorba de oameni politici sau de vedete ale cântecului, fiecare vrea să fie văzut pe aleeile expoziţiei de la Milano. Si totuşi se aud şi numeroase critici vizavi de felul în care s-a organizat manifestarea. Mai există de exemplu pavilioane neterminate cu doar câteva săptămâni înainte de închiderea evenimentului. Birocraţia italiană i-a descurajat pe mulţi expozanţi.

Dintre cele 8 ţări lusofone din lume, doar 6 sunt prezente la Expo 2015. Lipsesc la apel insula Capului verde şi Portugalia, ambele din motive bugetare. Brazilia cu plasa ei suspendată pe care s-au balansat déjà două milioane de vizitatori, are al 8-lea cel mai mare pavilion prezentat la Milano. Angola şi pavilionul ei cu faţadă dublă pe care sunt incrustate motive culturale tchokwé, şi-a ales baobabul ca « personaj » principal pentru a vehicula informaţiile despre ţară. Celelalte 4 state de limbă portugheză au decis să facă parte din câte un aşa-zis « cluster » tematic. Timorul oriental s-a alăturat celui consacrat cafelei, Mozambicul celui despre cereale şi bulbi, Guineea-Bissau celui consacrat insulelor şi pescuitului iar Sao Tomé şi Principe celui despre cacao.

Acest din urmă arhipelag ecuatorial, cea mai mică ţară lusofonă din lume – 160 de mii locuitori – aflat în largul coastelor Gabonului, în Africa centrală, a dorit să profite de « vitrina » milaneză ca să-şi dezvăluie potenţialul naţional. Ministrul comerţului şi al cooperării internaţionale a venit dealtfel în septembrie la Milano ca să promoveze în particular principala bogăţie a ţării şi anume cacao. In ciuda efortului financiar realizat pentru a fi reprezentat la Milano, oficialul din Sao Tomé şi Principe spune că « miza merita efortul depus ».

 
Tările lusofone prezente la Expo 2015