Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bonn, ultima etapă înaintea conferinţei de la Paris consacrate climei

lolo_cop_21.jpg

Laurent Fabius, ministrul francez de externe si presedintele conferintei COP21, la reuniunea ONU de la Bonn din 1 iunie 2015
Laurent Fabius, ministrul francez de externe si presedintele conferintei COP21, la reuniunea ONU de la Bonn din 1 iunie 2015
Image source: 
AP/SIPA/MArtin Meissner

Delegaţii din lumea întreagă reiau luni la Bonn, în Germania, discuţiile în vederea pregătirii conferinţei despre climă de la Paris din luna decembrie. Cele 195 de ţări implicate în negocieri sunt încă departe de a fi ajuns la un consens.

« Aceste câteva zile de discuţii la Bonn trebuie să ne permită să avansăm de o manieră forte ». Iată ambiţia afişată de Laurent Fabius, ministrul francez de externe şi preşedintele COP21, conferinţa de la Paris care începe pe 30 noiembrie. Reamintim că obiectivul reuniunii din capitala Franţei este de a găsi un acord care să limiteze la doar 2 grade Celsius creşterea tremperaturii la finele acestui secol faţă de temperatura din era preindustrailă. Pentru moment, 149 de ţări din lume care reprezintă circa 90 la sută din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră şi-au publicat obiectivele pentru perioada 2025-2030. Promisiunile nu sunt suficiente chiar dacă China, primul poluator din lume, a afişat obiective ambiţioase. Suntem încă departe de limita celor 2 grade. Cu angajamentele actuale, Pământul se va fi încălzit cu 3 grade la sfârşitul secolului. Marii producători de petrol din lume nu şi-au fixat de exemplu obiectivele, la fel nici Canada, Australia, Rusia, Japonia sau Turcia, lucru care îl « îngrijorează » pe Ban Ki-moon, secretarul general ONU.

Sfidarea este uriaşă pentru toată lumea pentru a ajunge la un acord la Paris care va intra în vigoare în 2020. Cum se poate accelera tranziţia energetică pentru a renunţa  treptat energiile fosile ? Cum se pot finanţa ţările în curs de dezvoltare şi mai ales cele sărace pentru a le ajuta să privilegieze energiile curate ?

Pentru a simplifica dezbaterile, s-a redactat un fel de « ciornă » a viitorului acord, un text redus de la 80 la 20 de pagini. La Bonn, unde Laurent Fabius ajunge marţi, participanţii vor trebui să spună dacă-l acceptă sau nu ca bază a negocierilor.

 
Bonn, ultima etapă înaintea conferinţei de la Paris consacrate climei