Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Platini despre cele 1,8 milioane de euro primite de la Blatter : « O chestie între bărbaţi »

platoche.jpeg

Michel Platini la o reuniune UEFA la Sofia în 2013
Michel Platini la o reuniune UEFA la Sofia în 2013
Sursa imaginii: 
AFP/Nicolai Doicinov

Pentru prima dată de când a fost suspendat din instanţele FIFA, francezul Michel Platini, patronul UEFA, acordă un lung interviu ziarului Le Monde. Aflăm astfel printre altele că cele 1,8 milioane de euro primite de la Sepp Blatter în 2011 i-au fost date de preşedintele suspendat de la FIFA pe baza unui « contract oral, ca între bărbaţi ».

« Am aflat că în dreptul elveţian un contract oral valorează cât unul scris ». Aşa justifică deci Michel Platini absenţa de contract scris între el şi Sepp Blatter pentru suma de 1,8 milioane de euro pe care a primit-o în 2011 de la actualul preşedinte suspendat al FIFA. « Era o treabă între doi bărbaţi, Blatter urma să devină preşedintele FIFA, aveam încredere în el » mai spune patronul UEFA afirmând în plus că banii respectivi erau pentru servicii prestate 9 ani mai devreme. Francezul lasă astfel să se înţeleagă că elveţianul este la originea revelaţiilor prinvind această sumă de bani ce este astăzi la originea suspendării celor doi pentru o perioadă de 90 de zile din instanţele fotbalului mondial. « Blatter vrea să mă ucidă politic dar nu accept să fiu umplut de mocirlă, mi se pare ruşinos. Voi candida mai departe la preşedinţia FIFA » promite fostul internaţional francez cu gândul la scrutinul din 26 februarie anul viitor.

Problema este că absenţa de contract scris între cei doi ar putea împinge federaţiile europene să-şi retragă sprijinul în favoarea lui Michel Platini, aşa cum a făcut-o dealtfel déjà vineri cea engleză în aşteptarea terminării procedurilor judiciare. Pentru moment, în ochii justiţiei elveţiene Sepp Blatter are statut de suspect iar Platini de martor asistat. Tot mai mulţi analişti consideră că şansele celui din urmă de a-i succeda celui dintât la şefia FIFA devin tot mai mici.

Lăsând deoparte scandalul de la FIFA, observatorii remarcă faptul că nu trece o zi fără noi revelaţii privind fraudele din fotbal. Parchetul din Frankfurt a deschis astfel o anchetă preliminară privind atribuirea în 2000 a Mondialului din 2006 Germaniei. Există o bănuială de corupţie şi în acest dosar, afirma încă de vinerea trecută revista Der Spiegel.

 
Platini despre cele 1,8 milioane de euro primite de la Blatter : « O chestie între bărbaţi »