
Special Paris
Le Figaro: "Şantajul lui Erdogan faţǎ de Europa"
2013-02-25t145257z_1458066932_bm2e92p17yl01_rtrmadp_3_turkey-germany.jpg

Mǎrturisesc cǎ aşteptam de mai multe zile, în contextul discuţiilor pe tema imigraţiei dintre europeni şi puterea de la Ankara, sǎ dau în presa francezǎ peste cuvîntul "şantaj". Si iatǎ cǎ termenul a fost folosit de analistul Renaud Girard în cotidianul conservator Le Figaro. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îi şantajeazǎ pe europeni întrucît le impune anumite condiţii în schimbul promisiunii sale, destul de vagi, de a împiedica traversǎrile ilegale masive spre Europa. Citez din articolul lui Renaud Girard: "Preşedintele Erdogan şi premierul Davutoglu şi-au dat seama cǎ Uniunea Europeanǎ este în prezent un hotel prost gestionat de care pot abuza fǎrǎ dificultate, drept pentru care profitǎ".
Ceea ce vor turcii se ştie deja de pe data de 15 octombrie, cînd a avut loc la Bruxelles ultimul Consiliu european: Ankara cere un substanţial ajutor financiar, reluarea negocierilor în vederea integrǎrii europene şi acces fǎrǎ vizǎ a turcilor pe teritoriul Uniunii Europene. Aflatǎ duminicǎ în vizitǎ la Ankara, cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel i-a promis lui Erdogan cǎ va relansa candidatura Turciei la integrarea europeanǎ.
O promisiune care nu trezeşte entuziasm la Paris unde ea este vǎzutǎ, cel puţin în tabǎra dreptei, ca un cadou electoral fǎcut islamiştilor aşa-zişi moderaţi în fruntea cǎrora se aflǎ Recep Tayyip Erdogan. Citez tot din articolul lui Renaud Girard: "Alegǎtorii turci se simt bineînţeles îndemnaţi sǎ voteze la legislativele anticipate de pe întîi noiembrie pentru partidul aflat la putere din moment ce fondatorii sǎi o primesc la Ankara pe doamna Merkel, cea pe care presa americanǎ o numeşte femeia care deţine cea mai mare putere din lume şi lidera incontestabilǎ a Europei".
Premierul Manuel Valls a reacţionat la discuţiile avute la Ankara de Angela Merkel şi responsabilii turci cu aceastǎ precizare: "Adeziunea Turciei la Uniunea Europeanǎ rǎmîne o perspectivǎ pe termen lung care va trebui, la momentul potrivit, sǎ fie aprobatǎ de poporul francez". O manierǎ de a avertiza atît Berlinul cît şi Ankara cǎ niciodatǎ Turcia nu va intra în Uniunea Europeanǎ dacǎ poporul francez, prin referendum, nu va fi de acord. Interesant este cǎ regǎsim cuvîntul evocat mai sus, "şantaj" şi în declaraţia primului minstru francez. Mai precis el spune cǎ nu vor fi posibile ni o "tîrguialǎ şi nici un şantaj" în contextul relaţiilor cu Turcia, care trebuie însǎ ajutatǎ sǎ facǎ faţǎ refugiaţilor care fug de rǎzboiul din Siria.
Doi lideri ai dreptei franceze, François Fillon şi Bruno Le Maire, s-au declarat public în dezacord cu politica doamnei Merkel faţǎ de Turcia, şi reamintesc cǎ momentul în care cancelara şi-a deschis larg braţele declarînd cǎ refugiaţii sunt bineveniţi în Germani a fost o eroare.
Pe plan intern german aceastǎ "eroare" furnizeazǎ acum oxigen unei mişcǎri care se declarǎ împotriva "islamizǎrii Europei", şi care a reunit 20 000 de simpatizanţi luni searǎ la Dresda. In faţa lor au manfestat, în favoarea imigraţiei, 15 000 de persoane, ceea ce nu atenueazǎ însǎ neliniştea autoritǎţilor care constatǎ o radicalizare a mişcǎrii Pegida.
O radicalizare anti-imigraţie se constatǎ şi în Elveţia, unde au avut loc duminicǎ alegeri legislative. Uniunea Democraticǎ de Centru, ("dreapta populistǎ durǎ" – dupǎ cum scrie Libération) a înregistat o nouǎ victorie şi trimite acum 65 de deputaţi în Camera inferioarǎ a Parlamentului, faţǎ de 59 cît a avut pînǎ acum.
Greu de gǎsit deci şi cîte o veste seninǎ la acest capitol al "crizei migratorii". Poate doar cuvintele doamnei Angela Merkel care i-a încurajat pe germani sǎ nu se lase aspiraţi de sloganele mişcǎrii Pegida şi a pledat pentru un alt slogan: "Mai multǎ inimǎ şi de loc demagogie".