Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FIAC – o nouă ediţie a marelui salon de artă contemporană de la Paris

les_visiteurs_a_la_fiac_0.jpg

Vizitatori la FIAC
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

La Paris se deschide joi 22 octombrie cel mai prestigios salon de artǎ contemporanǎ al anului (FIAC), ajuns la a 42-a ediţie. Pînǎ duminicǎ 25 octombrie publicul poate descoperi o mare diversitate de propuneri artistice la Grand Palais dar şi în alte spaţii pline de farmec ale capitalei franceze.

O veritabilǎ vitrinǎ a creativitǎţii franceze dar şi un mare spectacol comercial internaţional la care participǎ 173 de galerii din 23 de ţǎri. Iatǎ cum ar putea fi definit acest salon, sau mai degrabǎ "tîrg" pentru cǎ acesta este termenul utilizat în francezǎ (FIAC înseamnǎ "Foire Internationale d’Art Contemporain").

Dupǎ cum aratǎ specialiştii, carecterul internaţional al acestui "tîrg" este şi mai pronunţat anul acesta, galeriile franceze fiind doar în numǎr de 40, în timp ce celelalte sunt strǎine, dintre care 36 sunt americane, 26 sunt germane şi 14 sunt britanice.

Marele spectacol al artei contemporane nu se limiteazǎ însǎ doar la incinta acestui sublim edificiu, "Le Grand Palais", sintezǎ a gusturilor arhitecturale din anii numiţi "la belle époque". Tîrgul de artǎ îşi expune multe instalaţii şi obiecte în grǎdina botanicǎ a Parisului (Le Jardin des plantes), în celebra piaţǎ Vandôme, la Cetatea Modei sau în parcul Tuileries.

In ce-i priveşte pe artiştii care expun, ei sunt în numǎr de 1181, iar operele lor afişeazǎ un eventai de preţuri pentru toate buzunarele colecţionarilor, de la o sutǎ de euro pînǎ la zeci de mii de euro şi chiar milioane atunci cînd ajungem la marile vedete ale pieţei de artǎ, cum ar fi Jeff Koons sau Christopher Wool. Un critic de artǎ francez se plîngea în context cǎ artiştii hexagonali nu au cote la fel de mari precum cei americani sau asiatici…

S-ar pǎrea cǎ explicaţia ţine de faptul cǎ în Franţa operele multor artişti au fost cumpǎrate de cǎtre stat, ceea ce i-a transformat în artişti oficiali, ori, piaţa internaţionalǎ de artǎ detestǎ acest statut.