Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iniţiative diplomatice paralele în privinţa crizei siriene

tag_reuters.com0000_binary_gf10000228289-baseimageusa.jpg

Serghei Lavrov si John Kerry
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Rusia, dupǎ ce a lansat o ofensivǎ aerianǎ în Siria, se aflǎ acum şi în ofensivǎ diplomaticǎ. La iniţiativa Moscovei şi-au dat întîlnire la Viena miniştrii de externe rus, american, turc şi saudit pentru a discuta despre perspectivele unei pǎci în Siria şi despre lansarea unui demers politic. Nu este greu de observat cǎ europenii sunt absenţi de la aceastǎ întîlnire, ceea ce a suscitat numeroase comentarii în Franţa.

Este pentru prima datǎ cǎ astfel de discuţii au loc, în aceastǎ formulǎ, la iniţiativa Rusiei, şi ele sunt un semnal cǎ Moscova înţelege în continuare sǎ joace un rol important în Orientul Apropiat. Greu de spus însǎ dacǎ planurile sale sunt compatibile cu ceea ce vor americanii, turcii şi saudiţii.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat cǎ Rusia este favorabilǎ lansǎrii de negocieri în vederea unei reglementǎri politice a conflictului sirian, şi cǎ toate pǎrţile implicate în conflict, deci şi guvernul lui Bachar al-Assad trebuie sǎ participe la ele. De mai multǎ vreme atît ruşii cît şi americanii afirmǎ cǎ nu existǎ soluţie militarǎ la criza din Siria, ceea ce este totuşi o bazǎ fragilǎ pentru lansarea unui veritabil proces de pace.

La insistenţa ruşilor Washington-ul pare sǎ fie acum ceva mai flexibil în privinţa lui Bachar al-Assad, altfel spus nu mai cere plecarea sa ca o condiţie prealabilǎ a lansǎrii negocierilor de pace. Moscova considerǎ cǎ o plecare precipitatǎ a preşedintelui sirian ar crea un vid politic periculos la Damasc, ceea ce ar complica situaţia. Din unele surse de la Moscova se afirmǎ de altfel cǎ în culisele diplomaţiei ruse se vorbeşte fǎrǎ rezerve despre faptul cǎ oricum Bachar al-Assad nu are mare viitor în Siria.

In paralel cu iniţiativa diplomaticǎ rusǎ, şi Franţa este activǎ şi anunţǎ, prin vocea ministrului de externe Laurent Fabius, convocarea unei reuniuni, sǎptǎmîna viitoare, pe tema Siriei. La aceste discuţii sunt invitate Germania, Marea Britanie, Statele Unite şi Arabia Sauditǎ. Nu este greu deci de observat cǎ pentru moment ruşii nu sunt invitaţi, dupǎ cum nici iranienii.

Sunt oare, acestea, iniţiative rivale? Sau într-o bunǎ zi vor deveni convergente, deşi pentru moment rǎmîn paralele? Ideal ar fi ca toatǎ lumea sǎ contribuie la accelerarea procesului diplomatic, iar Europa are tot interesul ca sǎ vadǎ fluxul de refugiaţi sirieni în diminuare pe teritoriul ei.

In context Vladimir Putin are un reproş sǎ le facǎ occidentalilor, el le reproşeazǎ, mai precis, cǎ ar practica un "joc dublu" în legǎturǎ cu teroriştii. Din punctul sǎu de vedere, în Siria nu existǎ "terorişti moderaţi" şi "nemoderaţi". Moscova considerǎ cǎ occidentalii încearcǎ sǎ se serveascǎ de unii islamişti pentru a-şi plasa pionii în Orientul Apropiat. Pentru Rusia, toţi cei care i se opun lui Bachar al-Assad intrǎ în categoria "teroriştilor", ceea ce creazǎ o enormǎ dilemǎ în Siria, unde ruşii sunt în situaţia de a bombarda rebeli care beneficiazǎ de sprijin american.