Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Artiştii şi crizele geopolitice – interviu cu George Banu despre "Casa Balticii"

34683733-theatre-festival-baltic-house-is-located-on-the-petrograd-side-in-the-heart-of-st-petersburg-on-the-stock-photo.jpg

Festivalul "Casa Balticii" gazduit într-un palat din Sank-Petersburg
Sursa imaginii: 
credit foto: 123rf.com

Pe timp de crizǎ şi de tensiuni poltice, cînd între diferite ţǎri sau grupuri de ţǎri se instaleazǎ rivalitǎţi şi izbucnesc chiar conflicte, oamenii de culturǎ şi artiştii ar trebui sǎ-şi asume un rol de mediatori.

Cultura ar trebui de fapt sǎ refacǎ podurile dintre naţiuni şi dintre tabere rivale atunci cînd liderii politici şi militari le distrug. In prezent, într-un moment cînd Rusia se aflǎ în relaţii tensionate cu mulţi dintre vecinii ei (cu ţǎrile baltice şi cu Urcraina în primul rînd), vocea oamenilor de culturǎ este importantǎ, atunci cînd se aude.

Criticul de teatru George Banu a participat recent la un festival de teatru organizat la Sankt Petersburg de o structurǎ numitǎ Casa Balticii. Despre cum înţeleg balticii şi ruşii, dar şi alţi riverani ai Mǎrii Baltice, sǎ împartǎ o casǎ comunǎ şi o moştenire culturalǎ cumunǎ aflǎm mai multe în minutele urmǎtoare. George Banu s-a exprimat la micorofonul, lui Matei Vişniec.  

 

 
Criticul de teatru George Banu despre Festivalul "Casa Balticii" de la Sankt Petersburg