Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China adoptǎ un "nou model economic" şi renunţǎ la regula copilului unic

53043098_0.jpg

China renunţǎ la regula copilului unic
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In China, conducerea partidului comunist, reunitǎ sǎpǎtmîna aceasta într-o şedinţǎ plenarǎ, a anunţat liniile generale ale politicii sale economice pentru perioada urmǎtoare, precum şi abandonarea vechii politici familiale a copilului unic. Dupǎ douǎ decenii de creştere economicǎ fǎrǎ precedent, China, devenitǎ a doua economie mondialǎ, este confuntatǎ acum cu un ritm mai lent care va devenit "noua normalitate", spun liderii de la Beijing.

Toate cuplurile chineze vor fi autorizate sǎ aibǎ doi copii, a anunţat Partidul Comunist Chinez, şi probabil cǎ aceastǎ decizie este perceputǎ de populaţie ca fiind cea mai importantǎ în contextul actualei reuniuni a Comitetului Central. Regula copilului unic a fost impusǎ practic din 1979 întrucît la acea orǎ liderii chinezi se temeau cǎ demografia ar putea ieşi de sub control. In ultimii ani însǎ ea a fost tot mai criticatǎ şi s-a constat cǎ de fapt în China diminueazǎ mîna de lucru disponibilǎ.

Un specialist chinez în probleme de demografie, Wang Feng, citat de Agenţia France Presse, considerǎ noua mǎsurǎ a liderilor chinezi drept una cu caracter istoric, aşteptatǎ de fapt de o generaţie, şi care va schimba faţa lumii. Viaţa multor familii se va schimba, mai spune el, China va punǎ capǎt dezechilibrului numeric dintre bǎrbaţi şi femei, iar impactul asupra economiei va fi important.

In ultima perioadǎ China a început şi ea sǎ constate un fenomen cu care Occidenul este confruntat de mult, altfel spus îmbǎtrînirea populaţiei. Dar mai ales încetinirea creşterii economice provoacǎ neliniştea conducerii chineze, şi în perspectiva menţinerii unui bun tonus economic este abandonatǎ regula copilului unic. Ea fusese deja, parţial atenuatǎ din 2013, cînd li s-a permis cuplurilor sǎ aibǎ un al doilea copil dacǎ unul dintre soţi era deja copil unic.

In privinţa dezechilibrului evocat mai sus, la nivel numeric între bǎrbaţi şi femei, el a devenit unul dramatic cu consecinţe sociale imprevizibile, de naturǎ sǎ genereze violenţǎ şi instabilitate. Practic sunt recenzaţi în China în prezent 30 de milioane de bǎrbaţi care nu îşi gǎsesc femei, deci sunt obligaţi sǎ rǎmînǎ celibatari.

Politica copilului unic a mai dus la unele aberaţii: de exemplu la cupluri de copii unici care trebuie sǎ se ocupe de pǎrinţii lor în vîrstǎ, deci de patru persoane. In China îngrijirea pǎrinţilor este o obligaţie moralǎ sacrǎ, dar uneori ea devine o veritabilǎ problemǎ pentru cupluri tinere care lucreazǎ şi care nu au nici fraţi şi nici surori susceptibile sǎ coopereze la îngrijirea pǎrinţilor.

In altǎ ordine de idei, conducerea chinezǎ încearcǎ sǎ pregǎteascǎ populaţia pentru noul model economic, al "noii normalitǎţi", altfel spus un ritm de creştere economicǎ mai scǎzut. In cel de-al treilea trimestru al acestui an ritmul de creştere a fost de 6,9 la sutǎ, cel mai slab din ultimii şase ani. Modelul economic urmeazǎ deci sǎ fie reechilibrat cu un accent mai puternic pe consumul intern şi pe servicii, în timp ce sectorul de stat ar urma sǎ fie reorganizat în sensul cǎ ponderea sa va fi diminuatǎ astfel încît piaţa sǎ aibǎ "rolul decisiv".

Toate aceste mǎsuri sunt urmǎrite cu atenţie de partenerii comerciali ai Chinei, şi printre ei de Germania şi de Franţa. Coincidenţa face cǎ liderii de la Berlin şi de la Paris şi-au programat în aceastǎ perioadǎ una dupǎ alta vizite în China. Doamna Merkel este în prezent într-o vizitǎ de douǎ zile la Beijing unde a semnat un important contract pentru vînzarea a o sutǎ de avioane Airbus de tip A320 în valoare de aproape zece miliarde de euro.

In ce-l priveşte pe François Hollande, el se va afla în China pe 2 şi pe 3 noiembrie, printre altele şi pentru a-l convinge pe omologul sǎu chinez Xi Jinping sǎ sprijine cu mai mult entuziasm combaterea fenomenului de serǎ şi sǎ dea un exemplu de mobilizare la Conferinţa mondialǎ pe tema schimbǎrilor climaterice din decembrie de la Paris.