Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit la Viena pentru ieşirea din infernul sirian

000_nic6142371_0.jpg

Marea Moschee din Alep în ruine
Image source: 
credit foto: rfi.fr

"Un summit pentru ieşirea din infern". Sub acest titlu analizeazǎ cotidianul francez Le Monde reuniunea de vineri 30 octombrie de la Viena pe tema Siriei, la care participǎ pentru prima datǎ şi Iranul. O reuniune prefaţatǎ şi pregǎtitǎ, joi 29 octombire, de o întîlnire în "format redus" a miniştrilor de externe american, rus, turc şi saudit. Sǎ mai amintim cǎ "infernul" sirian dureazǎ de patru ani şi a însemnat pînǎ acum 250 000 de morţi.

In jur de 12 delegaţii sunt aşteptate la Viena iar expresia "ieşirea din infern" îi aparţine de fapt lui John Kerry, şeful diplomaţiei americane. Organizatǎ la nivel de miniştri de externe, reuniunea îşi propune sǎ gǎseascǎ un compromis în vederea lansǎrii unui proces politic, ecouaţie greu de rezolvat, mai ales atîta vreme cît se va mai afla la putere preşedintele Bachar al-Assad. Meritǎ observat în acest context activismul de care dǎ dovadǎ preşedintele rus Vladimir Putin, atît pe plan militar cît şi diplomatic. Iar unii comentatori din Franţa afirmǎ cǎ preşedintele american, în panǎ de idei susceptibile sǎ ducǎ la o soluţie în Siria, l-a lǎsat acum pe liderul de la Kremlin sǎ ia iniţiativa. Vladimir Putin le spune de multǎ vreme occidentalilor cǎ în Siria nu au de ales decît între Organizaţia statul islamic şi Bachar al-Assad.

Dacǎ îl daţi jos prematur de la putere pe Bachar al-Assad, îi veţi avea pe jihadişti la Damasc, afirmǎ, în esenţǎ, Putin. Existǎ deci un plan de pace rus, pe care probabil îl vor examina participanţii la reuniunea de la Viena, şi care este deja analizat de presa arabǎ. Acest plan în nouǎ puncte ar preconiza în primul rînd o încetare a focului între trupele Damascului şi Armata sirianǎ liberǎ (adicǎ branşa moderatǎ a rebeliunii). In schimb Bachar al-Assad ar urma sǎ promitǎ cǎ nu se va prezenta la viitoarele alegeri prezidenţiale, ceea ce nu va fi însǎ valabil şi pentru membrii familiei sale.

Discuţiile de la Viena reprezintǎ fǎrǎ îndoialǎ un pas important şi un test în ce priveşte dorinţa realǎ a numeroşilor actori regionali ai crizei siriene de a ajunge la o înţelegere. Ideal ar fi fost ca la întîlnire sǎ fi fost  invitaţi şi reprezentanţii Damascului precum şi cei ai rebeliunii, ceea ce pare sǎ fie însǎ prematur.

Intr-un interviu acordat cotidianului Le Monde, şefa diplomaţiei europene, doamna Federica Mogherini, afirmǎ cǎ Uniunea Europeanǎ înţelege în prezent sǎ joace un rol mai important în soluţionarea crizei siriene. De altfel Uniunea Europeanǎ începe sǎ simtǎ presiunea migratorie care vine dinspre Orientul apropiat ca un factor destabilizator, şi are tot interesul sǎ încerce sǎ accelereze gǎsirea unei soluţii.

Siria a fost un subiect abordat şi de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy care efectueazǎ o vizitǎ la Moscova a discutat cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin. Aceastǎ vizitǎ a lui Nicolas Sarkozy a stîrnit o polemicǎ şi comentarii contradictorii în Franţa, dar nici o reacţie oficialǎ. Intr-o anumitǎ mǎsurǎ Nicolas Sarkozy sprijinǎ viziunea oficialǎ a Franţei în privinţa crizei siriene, şi afirmǎ, de exemplu, cǎ în nici un fel reconcilierea în Siria nu se va putea face în jurul lui Bachar al-Assad. Pe de altǎ parte fostul preşedinte francez, în prezent şef al opoziţiei, considerǎ cǎ europenii în general au dus o politicǎ greşitǎ faţǎ de Rusia reactivînd de fapt reflexele rǎzboiului rece.

Lui Nicolas Sarkozy, canditat la prezidenţialele din 2017, i se reproşeazǎ acum în culise cǎ duce un fel de diplomaţie paralelǎ, nefastǎ pentru imaginea Franţei. Trebuie spus cǎ relaţiile cu Rusia sunt un subiect delicat în Franţa, şi cǎ subiectul provoacǎ diviziuni în toate familiile politice cu excepţia extremei drepte. Doamna Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, efectueazǎ cel mai des vizite în Rusia şi se declarǎ de acord cu aproape toate ambiţiile politice ale lui Vladimir Putin.